Disodné ribonukleotidy, sú látky, ktoré prirodzene nájdeme v tkanivách, v potravinárstve sa často využívajú ako dochucovadlo.
Zvyčajne sa vyrába zo živočíšnych tukov alebo sušeného rybieho mäsa.
Z chemického hľadiska ide o zmes inosinanu sodného (E 631) a guanylánu sodného (E 627).
Používa sa ako náhrada glutamátu sodného.
Má podobu bieleho prášku alebo granúl bez zápachu.
Hlavné dôležité body o E635 – disodných ribonukleotidoch:
Je to látka zvýrazňujúca chuť .
Je to prírodná látka.
Nie je vhodný pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tejto prídavnej látke vyhýbať.
Kde sa disodné ribonukleotidy používajú?
S disodnými ribonukleotidmi sa často stretávame v mnohých druhoch slaných pochúťok, ako sú zemiačiky, krekry či chrumky, ďalej v instantných polievkach a omáčkach, zmesiach korenia, konzervách, údeninách a potravinách typických pre rýchle občerstvenie.
- Krstný otec Paprikáš
- Kostolecké údeniny Poctivá sedliacka paštéta
- Hamé Májka, Luncheon meat
- Penny Market Hovädzie mäso vo vlastnej šťave
- Pikok Chalupárske bravčové mäso
- Strážnické zemiačiky
- Solené arašidy
- Kuchárok bujón
Je E635 zdravé?
Používanie disodných ribonukleotidov v potravinárskom priemysle je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
Existujú ale dôkazy, že najmä u precitlivených jedincov môžu disodné ribonukleotidy spôsobiť rad nežiaducich reakcií, ako sú kožné vyrážky, opuchy, hyperaktivita, astma a výnimočne aj anafylaktický šok.
Tejto látke by sa vo všeobecnosti mali vyhýbať ľudia s precitlivenosťou na aspirín a ľudia s chronickými ochoreniami.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie disodných ribonukleotidov v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.