Maltol je látka so sladkou vôňou karamelu a cukrovej vaty s ovocným nádychom.
V EÚ nie je jeho používanie povolené, naopak v USA je po vanilínu druhou najpoužívanejšou syntetickou aromatickou látkou v potravinách.
Má podobu bieleho kryštalického prášku.
Komerčne sa vyrába synteticky.
Molekulárny vzorec E636 je C6H6O3 .
Hlavné dôležité body o E636 – maltole:
Je to látka zvýrazňujúca chuť a vôňu.
Je to prírodná látka , ale vyrába sa tiež synteticky .
Nie je vhodný pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR nie je povolené.
Kde sa maltol používa?
Maltol vzniká prirodzene v mnohých potravinách premenou z cukrov pri pečení, napríklad chleba, alebo pražení, napríklad arašidov, sladu alebo kakaových či kávových bôbov.
Prirodzene sa vyskytuje aj v kôre smrekovca av ihličí borovíc.
Rozmanitým cukrovinkám, zmrzline či nápojom dodáva sladovú a karamelovú arómu, zvyšuje sladkosť a maskuje nežiaducu horkú príchuť.
Častý je tiež v pekárskych výrobkoch, ktorým dodáva arómu práve upečeného.
Je E636 zdravé?
Používanie maltolu v potravinárskom priemysle je schválené americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
Naopak používanie v Európskej únii nebolo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) povolené, látka v Európe nie je registrovaná ako potravinárska prídavná látka.
Pri nadmernej konzumácii môže vo vyšších koncentráciách spôsobovať podráždenie pokožky a očí aj ďalšie nežiaduce účinky, ako sú problémy so zažívacou a vylučovacou sústavou či poruchy krvi.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Maltol je jednou z látok, ktorej používanie v potravinárskom priemysle je povolené v USA, ale nie v EÚ.