Leucín je veľmi dôležitá aminokyselina pre náš organizmus. Je zodpovedná za tvorbu, ochranu a regeneráciu svalovej hmoty. Naše telo ju samo nedokáže vyrobiť, preto musí byť prijímaná v potrave. Leucín stráca na účinnosti v procese starnutia, čo zapríčiňuje ubúdanie svalovej hmoty u starších ľudí. Podľa amerických vedcov leucín stimuluje metabolizmus, ktorý spaľuje prebytočné tuky a ďalej ich premieňa na svaly.
Hlavné dôležité body o E641 – leucíne:
Je to prírodná látka
Použitie v SR je povolené
Je vhodný pre deti
Nie je to alergén
Výroba E641
Leucín sa vyrába prírodnými aj umelými procesmi.
- Fermentáciou
- Chemickou syntézou
- Extrakciou keratínu hydrolýzou
Leucín nájdeme predovšetkým v potravinách bohatých na proteíny, ako je mäso, vajcia, mliečne výrobky, ale aj napríklad spirulina.
Na čo sa používa leucín?
Leucín sa používa nielen v potravinárskom a farmaceutickom priemysle, ale aj v kozmetike.
- V potravinárstve na zvýraznenie chutí a vôní (dochucovadlo) a ako prídavná látka k aspartámu (umelému sladidlu)
- Pri rekonvalescencii, pretože napomáha obnoviť svalové, ale aj kostného tkaniva
- Pomáha znižovať vysokú hladinu cukrov v krvi , takže môže úspešne liečiť cukrovku 2. typu
- Je hojne využívaný športovcami, pretože podporuje nárast svalovej hmoty
Je leucín zdravý?
Leucín je považovaný za zdraviu prospešný.
Leucín nemôže byť používaný samostatne, pretože jeho metabolizmus je úzko prepojený s inými aminokyselinami izoleucínom a valínom. Samostatná dávka leucínu znižuje množstvo týchto látok v plazme. Odporúča sa teda podávať v kombinácii leucín – izoleucín – valín.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
V Európskej únii, Spojených štátoch aj ďalších krajinách je použitie E641 povolené.