Lyzín hydrocholorid je esenciálna aminokyselina av potravinárstve je široko používaný ako zvýrazňovač chuti s označením E632.
Ľudské telo si lyzín nevie vyrobiť, preto je nutné ho prijímať v strave. Medzi zdroje patrí mäso, ryby, mliečne výrobky a vajcia.
Hlavné dôležité body o E642 – Lyzín hydrochlorid:
Ide o antioxidant.
Môže byť živočíšneho pôvodu.
Nie je povolené v SR.
Odporúčame.
Výroba E642
Lyzín hydrochlorid sa vyrába z mliečnej bielkoviny kazeínu alebo z krvi.
Na čo sa lyzín hydrochlorid používa?
V potravinárstve zvýrazňuje arómu a funguje ako antioxidant, ktorý zosilňuje účinnosť ostatných antioxidantov.
Býva tiež zložkou potravinových doplnkov, kde sa podieľa na tvorbe kolagénu a obnove tkanív, udržuje zdravie srdcového svalu a dodáva energiu.
Je E642 zdravé?
Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky lyzínu hydrochloridu v strave.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
E642 nie je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ. V USA je použitie tejto prísady povolené.