Šelak je živica, spracováva a predáva sa ako suché vločky či rozpustená v alkohole na výrobu tekutého šelaku.
Hlavné dôležité body o leštidle E904 – šelaku:
· Nie je nevhodný pre deti
· Nie sú žiadne dáta o jeho toxicite či spôsobených alergiách
· Je povolený všade vo svete
· Nie je potrebné sa mu cielene vyhýbať
Výroba E904
Šelak sa zoškrabáva z kôry stromov, kde ho vylučuje samica chrobáka s názvom červec lakový (Kerria lacca), aby vytvorila tunel, keď prechádza vetvami stromu. Ide najmä o stromy v lesoch Indie a Thajska. Počet chrobákov potrebných na produkciu 1 kg šelaku sa odhaduje medzi 50 000 – 300 000.
Surový šelak, ktorý obsahuje hobliny, zvyšky hmyzu a pod. sa vloží do plátenných trubíc a zahrieva sa nad ohňom. To spôsobí, že šelak skvapalní a presiakne plátnom, ktoré tak odfiltruje nečistoty. Hustý lepkavý šelak sa potom suší v podobe plochých listov a po usušení je nalámaný na vločky. Koncový užívateľ ho potom rozdrví na jemný prášok a zmieša s etylalkoholom, aby sa vločky rozpustili a vznikol tak tekutý šelak.
Na čo sa šelak používa?
V potravinárskom priemysle je označovaný ako „cukrárska glazúra“ a používa sa na vytvorenie ochranného lesklého povlaku na cukríkoch, želé a zmrzline. Vzhľadom na to, že nie je rozpustný vo vode, zabraňuje vysychaniu produktu. Z rovnakého dôvodu sa môže používať aj na citrusy a avokáda.
Šelak sa ale používa aj na ďalšie účely – od vystužovania klobúkov po výrobu gombíkov. Prvé laky na vlasy obsahovali šelak ako jednu z hlavných zložiek. Rovnako prvé gramofónové dosky boli vyrobené z šelaku.
Je prísada E904 zdravá?
Ako prísada do jedla sa šelak používa už veľa rokov bez akýchkoľvek problémov a testy na zvieratách neukázali žiadne negatívne reakcie. Dá sa teda predpokladať, že hoci nemá žiadne pozitívne dopady na naše zdravie, taktiež nám neškodí.
Šelak v jedlej forme je všeobecne uznávaný ako bezpečný, netoxický, hypoalergénny a fyziologicky neškodný. Rovnako tak je bez chuti a prakticky bez zápachu.
Použitie v EÚ vs. USA vs. Svet
V EÚ je šelak schválený ako prísada do jedla – na povrchovú úpravu pre niektoré ovocie, hlavne citrusy, melóny, jablká, hrušky, broskyne, ananásy, manga, avokáda atď. Rovnako tak môže byť používaný na glazovanie orechov.
V USA je šelak zaradený do zoznamu živicových a polymérnych povlakov, ktoré môžu byť bezpečne používané na povrchy predmetov prichádzajúcich do styku s potravinami a na ošetrenie potravín.