Kyselina montanová je nasýtená mastná kyselina. Vyskytuje sa aj vo včelom vosku.
Hlavné dôležité body o E912 alebo esteroch montanových kyselín:
· Pri dôkladnom umytí ovocia je pre deti neškodný
· Nie je určený na jedenie
· Nikdy nebolo dokázané, čo by spôsobil, keby bol dlhodobo požívaný
· Pravdepodobne nie je dôvod, prečo sa mu vyhýbať
Výroba E912
Montanová kyselina sa získava rozpúšťaním hnedého uhlia. Skladá sa z neglyceridových esterov karboxylových kyselín, voľných kyselín a živíc. Je to v podstate etylénový polymér vyrobený z ropy a práve preto, že je na báze ropy, pri dlhodobom požívaní mohol byť toxický.
Na čo sa ester montanových kyselín používa?
V potravinárstve sa E912 používa ako ochranná vrstva na šupke tropického ovocia – zabraňuje úniku vlhkosti a ovocie tak vydrží dlhšie čerstvé. Nepreniká cez šupku do plodu.
Vo farmácii sa používa ako emulgátor v kozmetike (ester kyseliny glycerol-montánovej). V priemysle sa potom látka používa na leštenie nábytku a impregnáciu textílií.
Je prísada E912 zdravá?
Krátko – pravdepodobne nie je nezdravá. Respektíve je povolená iba na povrchovú úpravu čerstvého ovocia, kde nepreniká cez šupku. Aj preto je dôležité všetko ovocie pred konzumáciou dôkladne omývať alebo lúpať.
Na žiadosť Európskej komisie bol panel EFSA pre potravinárske aditíva (ANS) požiadaný, aby predložil vedecké stanovisko prehodnocujúce bezpečnosť esterov kyseliny montanovej pri používaní v potravinárstve. EFSA vtedy v roku 2012 vyzval na predloženie údajov, ktoré však neboli poskytnuté, a tak dospel k záveru, že estery kyseliny montanovej ako potravinársku látku nemožno hodnotiť.
Je možné E912 niečím nahradiť?
Ako ochranná vrstva na ovocí sa používa aj vosk z ryžových otrúb (a mnoho ďalších), ktorých získavanie je rozhodne prírodnejšie.
Použitie v EÚ vs. USA vs. Svet
E912 alebo estery montanových kyselín sú povolené všade vo svete. V Českej republike sa môžu používať výhradne na citrusové plody.