L-cysteín (zo starogréčtiny – znamená „mechúr“) je neesenciálna aminokyselina. Nie je priamo dôležitá pre naše telo, ale môže byť produkovaná naším telom pri rôznych metabolických poruchách, aj u malých detí a starých ľudí.
Hlavné dôležité body o E920 – L-cysteíne:
Je to prírodná látka
Použitie v SR je povolené
Je vhodný pre deti
Nie je to alergén
Výroba E920
L-cysteín je prírodná látka. Nájdeme ju v rastlinných aj živočíšnych bielkovinách. Predtým bola získavaná z vlasov, nechtov, prasacích chlpov, alebo peria. Tento spôsob výroby je dnes zakázaný. Od roku 2001 necháva potravinársky priemysel túto aminokyselinu vyrábať v procese fermentácie za pomoci geneticky modifikovaných baktérií (Escherichia coli).
L-cysteín je prirodzene obsiahnutý v nasledujúcich potravinách: pivné kvasnice, pšeničné klíčky, cesnak, cibuľa, brokolica, ružičkový kel, mliečne výrobky, orechy, semienka, morské plody, ryby, vajcia a mäso.
Na čo sa používa L-cysteín?
L-cysteín sa používa v potravinárskom priemysle, farmaceutickom priemysle a tiež v kozmetike.
- V potravinárstve ako látka zlepšujúca múku. Vďaka nemu je múka tvárnejšia, elastická a nadýchanejšia. Tiež posilňuje arómu, čím vytvára pečivo chutnejšie.
- Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) povolil v roku 2010 použitie L-cysteínu v sušienkach pre dojčatá a malé deti, aby sa zabránilo rizikám udusenia omrvinky z nízkotučných sušienok. Tieto sušienky sú menej lámavé.
Je L-cysteín zdravý?
Mnohé štúdie sa zhodujú na tom, že L-cysteín je neškodný, teda prijateľný v našej strave, je dokonca zaradený do stravy detskej .
Hoci je L-cysteín prírodného pôvodu, môže byť niekedy vyrábaný z geneticky modifikovaného mikroorganizmu Escherichia coli, čo tieto produkty vylúčilo z bio potravín.
Cysteín zasahuje do syntézy melanínu, prirodzeného pigmentu kože a vlasov, zasahuje aj do syntézy koenzýmu A, ktorý hrá veľkú úlohu v ľudskom metabolizme. Je zapojený do určitých kontaminačných procesov, biokoncentrácií a prirodzenej detoxikácie organizmu
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
V Európskej únii, Spojených štátoch aj ďalších krajinách je použitie E920 povolené. Nie je povolené v bio potravinách.