Cystín je neesenciálna aminokyselina zložená z dvoch jednotiek cysteínu (E920) spojených cystínovým mostom. Je to biela pevná látka, ktorá je vo vode mierne rozpustná.
Hlavné dôležité body o E921 – L-cystíne:
Je to prírodná látka
Použitie v SR nie je povolené
Nie je vhodný pre deti
Nie je to alergén
Výroba E921
L-cystín je klasicky získavaný zahrievaním proteínov bohatých na cystín kyselinou chlorovodíkovou, proteínové zložky sú potom rozdelené a cystín izolovaný. Od roku 2001 je L-cystín vyrábaný z baktérie Escherichia coli za použitia glukózy a minerálnych solí.
Nachádza sa prirodzene najmä v keratíne (nechty, vlasy, koža, rohy, perie atď.) a mnohých rastlinných bielkovinách.
Na čo sa používa L-cystín?
L-cystín sa používa v potravinárskom priemysle, vo farmaceutickom priemysle a tiež v kozmetike.
- V potravinárstve ako látka zlepšujúca kvalitu múky – na výrobu chleba, pečiva a cereálií, a tiež pri spracovaní mäsa
- Vo farmácii sa používa na obnovenie nechtov, vlasov, ale aj ako prostriedok na hojenie poranených očí
- V kozmetike sa používa v krémoch na spomalenie starnutia kože a tiež vo vlasovej kozmetike
Je L-cystín zdravý?
Pre americkú FDA (Food and Drug Administration) je L-cystín všeobecne uznávaný ako bezpečný.
Hoci je prírodného pôvodu, L-cystín je možné vyrábať z geneticky modifikovaných mikroorganizmov Escherichia coli, čo toto aditívum vylúčilo z listiny povolených látok v mnohých krajinách.
Prítomnosť cystínu v moči často svedčí o problémoch reabsorpcie aminokyseliny. U psov sa táto porucha nazýva cystinúria (je to genetická metabolická porucha). U ľudí môže vylučovanie vysokých hladín cystínových kryštálov svedčiť o cystinóze, vzácnom genetickom ochorení.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
V Európskej únii, Švajčiarsku, Austrálii a Kanade nie je použitie E921 povolené. Je povolené v USA, kde však toto „éčko“ nie je zaradené v biopotravinách.