Ide o biely kryštalický prášok, ktorý je 200 krát sladší ako cukor a používa sa ako jeho náhrada v potravinách a nápojoch.
Toto umelé sladidlo prepožičiava surovinám sladkú chuť bez kalórií as nulovým glykemickým indexom, čo je ideálne na redukciu hmotnosti, obezity a predchádzanie cukrovky.
Zaraďujeme ho medzi osem schválených sladidiel, ktoré sa používajú ako náhrada cukru. Ďalšími siedmimi sú sacharín (E954), aspartám (E951), sukralóza (E955), neotam (E961), advantám (E969) a steviol-glykozidy (E960).
Medzi jeho zdravotné prínosy môžeme zahrnúť, že sa rýchlo vylučuje močom v nezmenenej podobe a bez hromadenia v našom tele. Je nekalorický, nezvyšuje hladinu inzulínu a nepodporuje tvorbu zubného kazu.
Hlavné dôležité body o E 950 – acesulfám draselný
Nie je prírodného pôvodu a vzniká z reakcie niekoľkých chemických zlúčenín
Je vhodný pre deti
Je bezpečný pre tehotné ženy
Nie je to alergén
Je vhodný pre vegánov aj osoby s bezlepkovou diétou
Výroba E950
Komerčne sa vyrába chemickou reakciou medzi kyselinou sulfamovou, diketénom, trietylamínom, kyselinou octovou, oxidom sírovým a hydroxidom draselným.
Kde sa acesulfám (E 950) používa?
Bežne sa používa v potravinách na zníženie obsahu cukru/kalórií, napr. nealkoholické nápoje, stolové sladidlá, pečivo, cukrovinky a mliečne výrobky.
Keď sa používa samostatne je cítiť jeho horká pachuť, takže sa obvykle kombinuje s aspartámom, aby sa zakryla jeho kovová chuť. Môže byť tiež zmiešaný so sukralózou alebo cukrovými alkoholmi, aby sa vytvorila chuť viac podobná cukru.
Hojne používa v sýtených nápojoch alebo energetických nápojoch pre jeho dobrú sladkú chuť a nulový obsah kalórií a nájdeme ho v nápojoch, ako sú Coca-Cola bez cukru alebo Redbull.
Konkrétne produkty
- Ehrmann – ovocný jogurt
- Milbona – proteínový jogurt
- Schweppes – bitter lemon
Je E950 zdravé?
Acesulfam draselný je trochu kontroverzný. Telom nie je vstrebávaný a je vylučovaný močom, niektoré štúdie naznačujú, že môže prispievať k tvorbe nádorov, ale nikdy to nebolo presvedčivo dokázané. V malom množstve je považovaný za bezpečnú.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Jeho bezpečnosť je overená a potvrdená ako úradmi pre kontrolu potravina liečiv v USA, tak v EÚ a môže byť bezpečne používaný ako univerzálne sladidlo a zvýrazňovač chuti v potravinách.