Ide o obľúbené sladidlo, ktoré je chuťovo veľmi blízko cukru, s tým rozdielom, že je nekalorické a približne 200 krát sladšie.
Toto umelé sladidlo je však kvôli svojim možným vedľajším účinkom najkontroverznejším sladidlom posledných rokov, hoci je bezpečne schválené FDA, EFSA, JECFA a ďalšími úradmi.
Hlavné dôležité body o E 951 – aspartám
Nie je prírodného pôvodu a získava sa synteticky
Nie je vhodný pre deti
Nie je to bežný alergén , ale u citlivejších jedincov môže vyvolať hnačku alebo bolesť hlavy
Je vhodný pre vegánov, diabetikov aj osoby s bezlepkovou diétou
Výroba E951
Všeobecne možno aspartám komerčne vyrábať chemickou reakciou medzi kyselinou L-asparagovou, L-fenylalanínom a metanolom.
Kde sa aspartám (E 951) používa?
Sladidlo sa používa na zníženie obsahu cukru a kalórií. A môžete ho nájsť v mnohých potravinách a nápojoch, ako sú sýtené nealkoholické nápoje, instantná káva a čaje, ovocné džúsy, mliečne výrobky, mrazené dezerty, pudingy, jogurty, cereálie.
Nedá sa však použiť pri varení alebo pečení, pretože aspartám nie je stabilný a pri zahrievaní nad 80 stupňov sa rozkladá na aminokyseliny.
Konkrétne produkty
- Ricola – medovkové cukríky
- Energit – cukríky
- Rauch – Bravo nápoje
Je E951 zdravé?
Európsky úrad pre kontrolu potravín dospel k záveru, že neexistujú dostatočné dôkazy, ktoré by podporili záver Európskej Ramazziniho nadácie (ERF), a neexistujú žiadne známky genotoxického alebo karcinogénneho potenciálu a preto nie je žiadny dôvod revidovať jeho účinky na zdravie.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Aj napriek svojej kontroverzie, je toto sladidlo schválené ako bezpečné na konzumáciu a môže byť bezpečne použitý v ako sladidlo a zvýrazňovač chuti.