Ide o najstaršie, ale kontroverzné umelé sladidlo, ktoré sa už viac ako 100 rokov používa ako nízkokalorická náhrada cukru v potravinách a nápojoch.
Vďaka výhode nižšej ceny a tepelnej stálosti (250 ° C, vhodné na varenie a pečenie) bol široko v potravinárskom priemysle používaný, ale v dnešnej dobe je už tiež nahradzovaný.
Hlavné dôležité body o E 954 – sacharín
Nie je prírodného pôvodu a získava sa synteticky
Nie je vhodný pre deti a je zakázané ho používať v detských výživách
Nie je to bežný alergén
Táto zložka je vhodná pre keto, vegánsku, bezlepkovú diétu
Výroba E954
Sacharín môže byť vyrobený radom syntetických ciest. V jednej Jedným z nich je toluén syntetizovaný najskôr kyselinou chlórsulfónovou. Ďalším spôsobom je využitie kyseliny ftalovej alebo metylanthranilát ako východiskového materiálu.
Kde sa sacharín (E 954) používa?
Používa na zníženie kalórií a nahradenie cukru v našich jedlách a nápojoch už viac ako 100 rokov, najmä vďaka jeho nízkej cene. Používa sa aj v zubnej paste, ale nie je povolený v detskej výžive.
Bežne sa používa pre produkty s nízkym obsahom kalórií a bez cukru.
Je vylučovaný v nezmenenej podobe močom a nezvyšuje hladinu cukru v krvi (nulový glykemický index). Je teda bezpečný a vhodný pre diabetikov.
Konkrétne produkty
- Hamé – uhorky v sladkokyslom náleve
- Nowaco – sleďové špuntíky
- Giana – červená repa
Je E945 zdravé?
Vplyv na zdravie je diskutabilný . Krátko po jeho objave bola zistená súvislosť medzi jeho konzumáciou a rozvojom rakoviny močového mechúra. V roku 1999 Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny preklasifikovala sacharín a jeho soli ako „neklasifikovateľné z hľadiska ich karcinogenity pre človeka“, čo znamená, že súvislosť nemožno jednoznačne preukázať . V roku 2000, bolo sladidlo odstránené zo zoznamu látok , ktoré prispievajú k rozvoju rakoviny.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Jeho bezpečnosť bola potvrdená ako v USA, tak v EÚ, rovnako ako v Austrálii a na Novom Zélande.