Sukralósa je široko používaná náhrada cukru, a je 600 krát sladšia ako cukor.
Neobsahuje sacharidy a kalórie a všeobecne je považovaná za bezpečný, syntetický, vegánsky, bezlepkový doplnok stravy.
Je dostupná v troch prevedeniach:
- Čistá – je k dispozícii vo forme prášku a granúl.
- Splenda – je značka hotového produktu sukralózy a obsahuje malé množstvo dvoch sacharidov dextrózy a maltodextrínu.
- Tekutá – číra a bezfarebná kvapalina.
Aké sú zdravotné prínosy sukralósy?
- Nulový glykemický index
- Šetrná k zubom
- Nulové kalórie
Hlavné dôležité body o E 955 – sukralósa
Nie je prírodného pôvodu , hoci má podobnú štruktúru ako cukor a je vyrobený z cukru, nie je prírodný
Je vhodná pre deti – v regulovanom množstve
Nie je to alergén
Je vhodná pre vegánov aj ľudí s celiakiou
Na rozdiel od iných sladidiel nespôsobuje črevné problémy
Výroba E955
Sukralósa sa vyrába synteticky zo sacharózy
Kde sa sukralósa (E 955) používa?
Bežne sa používa v potravinách na zníženie obsahu cukru/kalórií bez toho, aby bola pozmenená chuť.
Väčšinou sa používa v nápojoch, ako sú sýtené nápoje, ovocné šťavy, rastlinné proteínové nápoje, energetické nápoje, kávové nápoje a alkoholické nápoje.
Na rozdiel od aspartámu je sukralóza tepelne stabilná a je možné ju použiť pri varení a pečení.
Použitie sukralózy ako náhrady sacharózy a ďalších sladidiel môže účinne zlepšiť chuť jogurtu, čím sa stane sladším a atraktívnejším.
Používa na maskovanie horkosti, ktorá sa môže objaviť u rastlinných proteínových produktov a dodáva proteínovému prášku sladkú chuť a málo kalórií.
Konkrétne produkty
- Šmakún – marhuľa
- 4 Slim – čakankový sirup
- Prom In – Penta Pro proteín
Je E955 zdravé?
Áno, neboli zistené žiadne vedľajšie účinky.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Toto sladidlo bolo schválené ako bezpečné Úradom pre potraviny a liečivá USA, Európskym úradom pre bezpečnosť potravín.
Používa sa vo viac ako 80 krajinách a vo viac ako 4000 produktoch po celom svete.