Alitam (E956), umelé sladidlo, ktoré sa u nás nesmie používať. Prečítajte si o ňom viac!

Alitam je biely kryštalický prášok, bez zápachu alebo s miernym charakteristickým zápachom, ktorý je približne 2000-krát sladší ako sacharóza alebo stolný cukor, 12-krát sladší ako aspartám a šesťkrát sladší ako sacharín. Má čistú sladkú chuť bez nepríjemnej pachuti.

Jedná sa o proteín a dipeptid a skladá sa z dvoch aminokyselín, kyseliny L-asparagovej a D-alanínu.

Potraviny s týmto potravinárskym aditívom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E956 – Alitam:
Ide o látku náhradné sladidlo.
Nie je povolené v SR.
Odporúčame.

Výroba E956

Alitam sa vyrába z kyseliny kyseliny L-asparagovej a D-alanínu.

Na čo sa alitam používa?

V potravinárstve sa E956 používa ako sladidlo, čiže látka, ktorá dodáva potravinám sladkú chuť pri menej kilojouloch ako cukor.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E956:

  • ochutené nápoje
  • mliečne dezerty
  • stolné sladidlá
  • zmrzliny
  • džemy
  • cestoviny
  • sladké omáčky
  • sladkosti
  • nátierky
  • diétne potraviny

Je E956 zdravé?

Ide o pomerne novú látku, ale zatiaľ neboli hlásené žiadne vedľajšie účinky. V skutočnosti má 0 kcal na porciu a nulový glykemický index, vďaka čomu je vhodný aj pre diabetikov. Bolo tiež zistené, že neškodí zubom.

Na rozdiel od aspartámu alitam neobsahuje fenylalanín, a preto ho môžu užívať aj ľudia s fenylketonúriou.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Alitam bol schválený pre použitie v rade potravín a nápojov v krajinách, ako je napr. ako Mexiko, Kolumbia, Čína, Austrália a Nový Zéland. V EÚ sa však zatiaľ pridávať do potravín ani nápojov nesmú.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)