Thaumatin sa používa ako prírodné sladidlo a modifikátor chuti v potravinách a nápojoch. Môže byť až 2000x sladší ako cukor, aj keď prináša trochu inú a pomalšie sa rozvíjajúcu chuť. Stabilita E957 pri vysokých teplotách umožňuje jeho použitie vo varených potravinách.
Hlavné dôležité body o E957 – Thaumatine:
· Jeho používanie je bezpečné
· Je prírodný
· Jedná sa o sladidlo
Výroba E957
Thaumatin je proteín, ktorý sa získava vodnou extrakciou z tropického ovocia Thaumococcus danielli zo západnej Afriky.
V akých potravinách môžeme thaumatín nájsť?
- chlieb
- ovocie
- víno
- omáčky
- majonézy
- mliečne výrobky
- citrusy
- jogurty
- zmrzliny
Je prísada E957 zdravá?
Thaumatin môže v zriedkavých prípadoch pôsobiť ako alergén na dýchací systém, ale je všeobecne uznávaný ako bezpečné sladidlo na použitie v potravinárskych výrobkoch. Konzumácia veľkého množstva môže však mať preháňavé účinky.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Thaumatin je ako dôležitá potravinárska prísada schválená pre použitie v mnohých krajinách po celom svete, vrátane Európskej únie, USA, Austrálie a Nového Zélandu.