Glycyrrhizin alebo kyselina glycyrrhizová je hlavná, sladko chutiaca zložkou koreňa Glycyrrhiza glabra (sladkého drievka).
Slúži ako sladidlo a zvýrazňovač chuti. Potravinám dodáva sladkú chuť za menej kalórií ako cukor.
Hlavné dôležité body o E958 – glycyrrhizin:
Prírodného pôvodu.
Bez vedľajších účinkov.
Zakázaný v EÚ.
Povolený v USA.
Výroba E958
Glycyrrhizin sa vyrába zo sušených koreňov sladkého drievka.
Kde sa glycyrrhizin používa?
Nájdete ho v potravinách ako sú:
- cukríky (sladké drievko)
- omáčky (Salsa)
- sušienky
- čaju
Je E352 zdravé?
U tejto prídavnej látky neboli preukázané žiadne vedľajšie účinky. Môžu ju konzumovať vegetariáni aj vegáni.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Táto prídavná látka je zakázaná v Európskej únii, Austrálii a na Novom Zélande. V USA je jej používanie povolené.