Stevioly glykozidy sú tiež známe ako extrakty zo stévie alebo sladidlo zo stévie. Prirodzene sa vyskytujú v listoch stévie (Stevia rebaudiana Bertoni). Ich sladkosť je asi 200-300 krát vyššia ako sacharóza (stolný cukor).
Sú nekalorické, nezvyšujú hladinu cukru v krvi (glykemický index 0) a sú široko používané v potravinách a nápojoch bez cukru a so zníženým obsahom kalórií.
Existuje 11 typov steviol-glykozidov schválených EÚ, pričom každý z nich sa vyznačuje inou hodnotou sladkosti.
Hlavné dôležité body o E 960 – steviol-glykozidy
Sú prírodného pôvodu a získava sa z listov stévie
Sú vhodné pre deti
Nie je to bežný alergén
Táto zložka je šetrná ku keto, vegánskej, bezlepkovej diéte i redukčnej diéte
Výroba E960
Sú to prírodné sladidlá vyrobené z listov stévie) radom procesov, ako je extrakcia vodou/alkoholom, odstraňovanie nečistôt, odfarbovanie a sušenie.
Kde sa steviol (E 960) používa?
Ako sladidlá rastlinného pôvodu sú známe ako tretie prírodné sladidlo po sacharóze a repnom cukre. V mnohých krajinách sa používa už stovky rokov.
Sú to nenutričné sladidlá, ktoré možno použiť ako alternatívu umelých sladidiel (napr. aspartám, acesulfam k, sukralóza, sacharín, neotam). Široko sa používajú v potravinách, ako sú sýtené nealkoholické nápoje, mliečne výrobky, čaj, džús, pekáreň, cukrovinky, nakladaná zelenina, dezerty atď. Často sa kombinujú s umelými sladidlami.
Konkrétne produkty
- Ricola – prírodné cukríky
- Cheat Spread – arašidový krém
- Staroprameň – nealko mix
Je E960 zdravé?
Áno, ale neodporúča sa prekračovať denný príjem, ktorý činní 4mg/kg telesnej váhy.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Neboli zistené žiadne vedľajšie zdravotné účinky ani komplikácie a preto sú schválené v USA aj EÚ, ako bezpečné. Nie sú karcinogénne, genotoxické a nesúvisia so žiadnou reprodukčnou/vývojovou toxicitou.