Neotam je derivát aspartámu a jedná sa o umelé sladidlo.
Je približne 6000 krát sladší ako cukor a bežne sa používa ako jeho náhrada v potravinách a nápojoch, pretože je tepelne stabilná, bez kalórií, s nulovým glykemickým indexom.
Hlavné dôležité body o E 961 – neotam
Nie je prírodné , ide o syntetické sladidlo
Je vhodný pre deti
Nie je to alergén a je vhodný pre ľudí trpiacich fenylketonúriou (nedostatkom pečeňového enzýmu)
Je vegánsky aj bezlepkový
Výroba E961
Vo všeobecnosti sa vyrába reakciou medzi aspartámom a dimetylbutyraldehydom pod tlakom vodíka a ďalšími surovinami. Takto vznikne biely kryštalický prášok alebo granule s čisto sladkou chuťou.
Kde sa neotam (E 961) používa?
Vzhľadom na to, že je o 6 000 sladší ako cukor, stačí na osladenie nízkokalorických potravín a nápojov len veľmi malé množstvo, zároveň má lepšiu tepelnú stabilitu ako aspartám, a preto môže byť použitý vo výrobkoch na varenie a pečenie, kde aspartám nemôže.
Vďaka svojej odolnosti voči teplu je ideálny na pečenie, ako sú sušienky, koláče a muffiny.
V sýtených nápojoch a môže byť použitý v práškových nápojoch a džúsoch na zníženie obsahu cukru a zníženie kalórií pri zachovaní sladkej chuti.
Konkrétne potraviny
- Kofola bez cukru
Je E961 zdravé?
Na rozdiel od aspartámu vedecké štúdie nepreukázali žiadne vedľajšie účinky na ľudský organizmus a bol uznaný za bezpečný pre konzumáciu.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Toto nenutričné sladidlo bolo schválené ako bezpečná prísada americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv a Európskym úradom pre bezpečnosť potravín a nemá žiadne vedľajšie účinky, oproti napríklad aspartámu. Jeho použitie je však zakázané pre hydinové a iné mäso.