Laktikol sa používa ako syntetické nízkokalorické sladidlo v potravinách a nápojoch. Ide o sacharidový alkohol, čo je len chemická definícia, v skutočnosti žiadny alkohol neobsahuje. Laktikol môže mať až 40% sladkosti cukru a jeho stabilita v kyslých podmienkach a pri vysokých teplotách umožňuje jeho použitie v rôznych varených potravinách. Navyše nepodporuje zubné kazy a má menší vplyv na hladinu glukózy v krvi v tele, takže je vhodnejšie pre diabetikov.
Hlavné dôležité body o E966 – Laktikolu:
· Je živočíšneho pôvodu
· Jedná sa o syntetické sladidlo
· Pre diabetikov vhodnejšie ako cukor
Výroba E966
Laktikol sa získava z laktózy v srvátke (z mlieka)-
V akých potravinách môžeme laktikol nájsť?
- pekárske výrobky
- zmrzlina
- potraviny bez cukru
- nízkokalorická čokoláda
- cukrárske výrobky
Je prísada E966 zdravá?
Väčšina požitého laktikolu je v tele absorbovaná a metabolizovaná ako glukóza, zatiaľ čo zvyšok prechádza fermentáciou v hrubom čreve. To môže spôsobiť plynatosť v dôsledku plynov uvoľňovaných počas fermentácie a mať preháňavé účinky u jedincov, ktorí tieto zlúčeniny netolerujú.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Kyselina octová je ako dôležitá potravinárska prísada schválená pre použitie v mnohých krajinách po celom svete, vrátane Európskej únie a USA.