Erytritol je cukrový alkohol, ktorý sa často využíva ako zložka potravín so zníženým obsahom cukru a nízkokalorických potravín.
Od ostatných cukrových alkoholov líšia tým, že neobsahuje žiadne kalórie.
Prirodzene sa vyskytuje v mnohých druhoch ovocia, zeleniny a húb, ďalej v niektorých fermentovaných potravinách a nápojoch, ako je pivo, víno, syry či sójová omáčka.
Priemyselne sa vyrába so fermentáciou, zatiaľ čo ostatné cukrové alkoholy sa vyrábajú chemickou hydrogenáciou.
Nemá vplyv na hladinu glukózy v krvi ani na vylučovanie inzulínu a prispieva k zdraviu ústnej dutiny.
Molekulárny vzorec E968 je C4H10O4 .
Hlavné dôležité body o E968 – erytritol:
Je to sladidlo, emulgátor, stabilizátor, látka zvýrazňujúca chuť, nosič, sekvestrant, zvlhčujúca látka aj zahusťovadlo.
Ide o prírodnú látku .
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.
Kde sa erytritol používa?
Erytritol je multifunkčná zložka, ktorá sa používa predovšetkým v potravinách bez cukru alebo s nízkym obsahom cukru, jeho sladivosť zodpovedá 60-80% sladivosti sacharózy.
Obvykle sa s erytritolom stretneme najmä v pekárskych náplniach, dezertoch, cukrovinkách, ako sú žuvačky, čokoláda či cukríky, mliečnych výrobkoch, zmrzlinách, nealkoholických nápojoch so zníženým obsahom kalórií, rastlinných smotanách či konzervovanom ovocí.
- Mliečna čokoláda Tai Tau exclusive
- Kalma Ovocný dezert
- Unilever Zmrzlina s arašidovým krémom, Čokoládová zmrzlina
- Kand Kečup sladký
Okrem potravinárskeho priemyslu sa uplatňuje aj v kozmetike a liečivách.
Je E968 zdravé?
Použitie erytritolu ako potravinárskej prídavnej látky je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
Okrem nulovej kalorickej hodnoty má erytritol oproti bežnému cukru aj niekoľko ďalších zdravotných výhod:
- nulový glykemický index – nemení hladinu cukru v krvi a je bezpečný pre diabetikov
- antioxidant – dokáže účinne odstraňovať voľné radikály v tele, má tiež dobrý inhibičný účinok na tvorbu voľných radikálov, čím napríklad pomáha predchádzať poškodeniu ciev vyvolanému hyperglykémiou
- zdravie ústnej dutiny – rovnako ako ostatné cukrové alkoholy nespôsobuje zubný kaz, okrem toho má antikariózne vlastnosti, vďaka ktorým ho nemôžu využívať patogénne baktérie, ako je Streptococcus mutans
- vysoká tolerancia – ľudský organizmus je voči erytritolu vysoko odolný, konzumácia potravín obsahujúcich erytritol bežne nespôsobuje nežiaduce účinky, ako je nadúvanie alebo hnačka
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie erytritolu v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.