Toto potravinárske aditívum môžete nájsť tiež pod označením CI Potravinárska modrá V.
Ide o umelé farbivo sýto modrej farby, ktoré sa vyrába so syntézou z uhoľného dechtu.
Nájdeme ho v mnohých voľnopredajných potravinách, predovšetkým cukrovinkách.
Molekulárny vzorec E131 je C27H31N2NaO6S2 .
Hlavné dôležité body o E131 – patentná modrá V:
Je to farbivo .
Nie je to prírodná látka .
Nie je vhodné pre deti.
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tomuto éčku vyhýbať.
Kde sa patentná modrá V používa?
Pokiaľ ide o potraviny, najčastejšie sa používa na farbenie rozmanitých sladkostí, ako sú cukríky, žuvačky, kandizované ovocie. Okrem toho sa jej ďalej farbia tiež sirupy, polevy a alkoholické aj nealkoholické nápoje.
- Cukríky Haribo rainbow, Miami a Brazílčan
- Žuvačky Jet gum mentol strong
- Bony Sirup s príchuťou lesnej zmesi
- Boneco Ochutená majonéza á la wasabi
Okrem potravinárskeho priemyslu sa s ňou v obmedzenej miere stretneme aj v lekárstve, slúži ako diagnostická farba pri analýze lymfatických uzlín.
Je E131 zdravé?
Z hľadiska bezpečnosti je E131 považované za relatívne bezpečné, aj keď údajov o jeho dlhodobom vplyve na ľudské zdravie je stále k dispozícii pomerne málo.
Používanie patentnej modrej V môže u citlivých osôb viesť ku gastrointestinálnym poruchám a alergickým reakciám v podobe vyrážky. Hlásené boli tiež prípady zníženia krvného tlaku, ťažkosti s dýchaním a tras.
V neposlednom rade by toto farbivo nemali konzumovať osoby alergické na aspirín.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie patentnej modrej V na farbenie potravín je v súčasnej dobe povolené v krajinách EÚ, teda aj v Českej republike, naopak je zakázané v Spojených štátoch amerických alebo v Austrálii.
Čím patentná modrá V nahradiť?
Bolo urobených mnoho pokusov nájsť podobne modro sfarbené prírodné farbivo, avšak bohužiaľ bez úspechu. Väčšina prírodných modrých farbív je buď nestabilná, modrá iba v alkalických podmienkach, alebo toxická.