Anthokyany sú prírodné farbivá červenej, modrej či fialovej farby.
Nájdeme ich v kvetoch, listoch, koreňoch a plodoch mnohých rastlín, napríklad v tmavo sfarbenom ovocí či zelenine, ako sú čučoriedky, černice, maliny, ríbezle, čerešne, červená kapusta, baklažán či fialové zemiaky.
Farba farbiva je do značnej miery ovplyvnená prostredím, červená farba je typická pre kyslé prostredie, modrá pre zásadité a fialová pre neutrálne.
V potravinárstve sa nimi farbia napríklad džúsy, marmelády či jogurty.
Hlavné dôležité body o E163 – anthokyany:
Je to farbivo.
Ide o prírodnú látku .
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.
Kde sa anthokyany používajú?
Anthokyany sú veľmi často používaným potravinárskym farbivom najmä kyslých potravín a nápojov tmavočervenej farby, ako sú červené vína, džúsy či sirupy. Nájdeme ho ale tiež v sladkostiach, zavareninách, zmrzlinách, jogurtoch a ďalších mliečnych výrobkoch.
- Karáskova limonáda slivka so škoricou, levanduľa a baza
- Kunín Sedliacky jogurt lesné ovocie, smotanový jogurt čučoriedka a malina
- Cukríky Skittles, Bony fruit
- Actimel jahoda
- Žuvačky Jet gum čierne ríbezle
Toto farbivo sa často získava ako extrakt pri lisovaní ovocných štiav alebo zo šupiek hrozna či bazy. Následne je extrakt vysušený a používaný v potravinárskom priemysle.
Je E163 zdravé?
Používanie anthokyanov je považované za bezpečné, nie sú s ním spájané žiadne negatívne vedľajšie účinky.
Niektoré štúdie naznačujú, že prírodné antokyány majú veľmi dobré antioxidačné vlastnosti a pomáhajú v našom organizme ničiť potenciálne nebezpečné voľné radikály. U potravín s obsahom E163 ale tieto účinky preukázané neboli.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Využívanie anthokyanov v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ aj USA, výnimkou je detská výživa.