Sorban draselný alebo sorbát draselný je bežne používaná konzervačná látka.
Má podobu bieleho vo vode rozpustného prášku.
Používa sa na ochranu potravín pred skazením a na predĺženie ich trvanlivosti, pretože spomaľuje rast plesní, kvasiniek a baktérií.
Vyrába sa neutralizáciou kyseliny sorbovej hydroxidom draselným.
Molekulárny vzorec E202 je C6H7KO2 , ide o draselnú soľ kyseliny sorbovej .
Hlavné dôležité body o E202 – sorban draselný:
Je to konzervant.
Nie je to prírodná látka.
Je vhodné pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené.
Kde sa sorban draselný používa?
Sorban draselný sa bežne používa ako konzervant v rade nealkoholických aj alkoholických nápojov, limonádach, džúsoch, muštoch i víne.
Možno ho použiť priamym pridaním, postrekom, v obalovom materiáli alebo inými spôsobmi.
E202 ale obsahujú tiež rozmanité mäsové výrobky, napríklad salámy či paštéty, syry, sladké pečivo aj čokoláda.
- Kaufland Saláma Edel
- Labeta Želírovací cukor, Želírfix
- Albert Kečup jemný
- Kitl Sirup pomarančový, mätový, višňový, malinový
- Staroprameň Cool citrón
- Albert České buchty lekvárové
Ďalej sa používa tiež do prostriedkov na pranie bielizne, šampónov či hydratačných krémov.
Je E202 zdravé?
Používanie sorbanu draselného je považované za bezpečné. Maximálna prípustná norma konzervačnej látky E202 v hotovom výrobku sa pohybuje v priemere od 0,02 do 0,2 %.
Nie sú s ním spájané žiadne nežiaduce účinky, u citlivých jedincov sa pri kontaktoch s pokožkou môže vyskytnúť alergická reakcia alebo podráždenie kože.
Niektoré štúdie naznačili, že iná sorbanová soľ – sorban sodný môže byť v najvyšších koncentráciách genotoxický pre lymfocyty ľudskej periférnej krvi. Z tohto dôvodu bolo preventívne znížené maximálny denný limit kyseliny sorbovej na 11 mg na 1 kilogram hmotnosti.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie sorbanu draselného v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA aj Austrálii.