Disiričitan draselný alebo tiež pyrosiričitan draselný je derivát oxidu siričitého, ktorý sa používa ako konzervant.
Má podobu bieleho kryštalického prášku so sírnym zápachom.
Všeobecne ho možno vyrobiť reakciou oxidu siričitého s uhličitanom draselným.
Molekulárny vzorec E224 je K2S2O5 .
Hlavné dôležité body o E224 – disiričitane draselnom:
Je to konzervant .
Nie je to prírodná látka .
Nie je vhodné pre deti.
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tomuto éčku vyhýbať.
Kde sa disiričitan draselný používa?
V potravinárskom priemysle sa bežne používa ako konzervačné, antioxidačné a sterilizačné činidlo pri výrobe vína, muštov, džúsov a piva. Okrem nápojov môžete disiričitan sodný nájsť tiež v marmeládach, želé, horčici či konzervovanom ovocí a zelenine.
- Hamé Kapusta biela sterilovaná v korenenom sladkokyslom náleve, Šampiňónové rezy v mierne slanom náleve, Krenček
- Otická kyslá kapusta, Albert Kyslá kapusta biela, kyslá kapusta červená
- Amora Dijonská horčica
- Rybex Rybí šalát v majonéze, Rybí šalát s jogurtom
- Penny Market Citrónek
- Billa Aceto Balsamico
- Lišiacke jablko Cider
Pri rozpustení vo vode uvoľňuje SO 2 , čím predlžuje trvanlivosť potravín. Oxid siričitý jednak potláča rast škodlivých mikroorganizmov, ktoré by negatívne ovplyvnili kvalitu nápojov a jednak funguje ako antioxidant, zabraňuje starnutiu nápojov, napríklad ich hnednutiu či strate chuti a arómy.
Možno ho tiež použiť ako dezinfekčný prostriedok na fľaše, nádoby a zariadenia na kvasenie.
Je E224 zdravé?
Použitie disiričitanu draselného v potravinárskom priemysle je v obmedzenej miere povolené, a to napriek tomu, že existujú štúdie o jeho potenciálnej škodlivosti.
U citlivých osôb a astmatikov môže vyvolávať silné alergické reakcie, bolesť hlavy a nevoľnosť.
Vzhľadom na skutočnosť, že ničí vitamín B, by sa tiež nemal používať v potravinách, ktoré sú jeho primárnym zdrojom.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie disiričitanu draselného v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ aj USA. Denná dávka nesmie prekročiť 0,7 mg na 1 kilogram telesnej hmotnosti.