Butylhydroxyanisol, známy tiež ako BHA, je syntetický antioxidant, ktorý zabraňuje zažltnutiu potravín obsahujúcich jedlé oleje a tuky.
Okrem toho pôsobí aj proti niektorým baktériám a plesniam.
Vyrába sa z vedľajších produktov vznikajúcich pri spracovaní ropy.
Molekulárny vzorec E320 je C11H16O2 .
Hlavné dôležité body o E320 – butylhydroxyanizole :
Je to antioxidant.
Nie je to prírodná látka .
Nie je vhodné pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tejto prídavnej potravinárskej látke vyhýbať.
Kde sa butylhydroxyanizol používa?
Butylhydroxyanisol nájdeme v rozmanitých rastlinných olejoch a tukoch rastlinného i živočíšneho pôvodu, ako sú margaríny, maslo, masť.
Obsahujú ho ale tiež mnohé dehydrované potraviny, napríklad polievky či omáčky, ďalej aj žuvačky, zmrzlina, majonéza alebo cereálie.
- Billa Clever Sirup s príchuťou citróna
- Dr.Oetker Vanilková aróma, Mandľová aróma
- Žuvačky Orbit, Winterfresh, Airways, Hubba Bubba
- Tiha Sklenené rezance Good S
- YumYum Instantná rezancová polievka s kuracou príchuťou
Môže byť obsiahnutý nielen v potravinách samotných, ale aj v obaloch, z ktorých do nich následne môže prenikať.
Je E320 zdravé?
Použitie BHA v potravinárskom priemysle bolo schválené americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) aj Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA).
V porovnaní s terciárnym butylhydrochínom alebo butylhydroxytoluénom je ale jeho používanie viac kontroverzné, napríklad Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) ho považuje za látku „pravdepodobne karcinogénna“.
U citlivých jedincov môže konzumácia BHA spôsobovať nežiaduce reakcie, najmä v podobe žihľavky.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie BHA v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ aj USA.