Kyselina citrónová je najpoužívanejšia potravinárska prídavná látka, ktorá dodáva potravinám a nápojom kyslú chuť a pôsobí aj ako antioxidant a sekvestrant.
Ide o slabú organickú kyselinu, ktorá sa prirodzene nachádza prevažne v citrusových plodoch, ale aj v ďalších druhoch ovocia a zeleniny.
Komerčne sa vyrába mikrobiálnou fermentáciou sacharózy za pomoci plesňovej kultúry aspergillus niger alebo kropidláku čierneho.
Pri izbovej teplote má podobu bieleho kryštalického prášku.
Molekulárny vzorec E330 je C6H8O7 .
Hlavné dôležité body o E330 – kyseline citrónovej:
Je to antioxidant, regulátor kyslosti a sekvestrant .
Ide o prírodnú látku, ale často sa vyrába synteticky .
Je vhodné pre deti.
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.
Kde sa kyselina citrónová používa?
V potravinárskom priemysle sa kyselina citrónová využíva ako ochranná a dochucovacia látka v mnohých druhoch potravín a nápojov.
Okrem schopnosti regulovať ich kyslosť či zásaditosť pôsobí tiež proti rastu niektorých baktérií a plesní a taktiež stabilizuje farbu ovocných výrobkov.
Nájdeme ju v mnohých druhoch nealkoholických nápojov, napríklad džúsov a sirupov, ďalej v instantných nápojoch, zavareninách, konzervovanom či mrazenom ovocí, mrazených mliečnych výrobkoch, klobásach, margarínoch, majonéze, šalátových dresingoch, čokoládových a pekárskych výrobkoch.
- Nealkoholický nápoj Erebos Fresh
- Minerálna voda Korunný pomaranč, Ochutená minerálna voda Mattoni
- Sunárek Cool ovocie
- Norimberská grilovacia klobása, Bavorská grilovacia klobása
- Mandle v mliečnej čokoláde
- Pečené zemiakové chipsy
- Syry mozzarella, ricotta
S kyselinou citrónovou sa stretneme aj v kozmetických prípravkoch a čistiacich prostriedkoch pre domácnosť.
Je E330 zdravé?
Použitie kyseliny citrónovej v potravinárskom priemysle je všeobecne považované za bezpečné a bolo schválené americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) aj Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA).
Na rozdiel od mnohých iných schválených látok môže byť v malom množstve dokonca pridávaná aj do detskej výživy.
S jej konzumáciou nie sú spájané žiadne závažné negatívne účinky. Nadmerné požívanie kyseliny citrónovej môže vo výnimočných prípadoch viesť k poškodeniu zubnej skloviny, v potravinách je ale jej množstvo obvykle príliš malé.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie kyseliny citrónovej v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA i ďalších krajinách sveta.