Výborné recepty na Empanadu alebo plnené taštičky z Latinskej Ameriky. Ochutnajte túto dobrotu!

Toto sú tie najlepšie recepty na empanadas, ktoré kedy ochutnáte!

Jedným uhryznutím sa prenesiete do farebného Španielska alebo Buenos Aires.

Ochutnajte ako slané varianty, tak jednu sladkú.

Čo sú empanady a kde sa tu vzali?

Pôvod empanády nie je úplne jasný, ale najpravdepodobnejší sa zdá, že sa prvýkrát objavili v Argentíne v kuchyniach prisťahovalcov zo severného Španielska.

Akonáhle bola empanada v Južnej Amerike, piekli sa alebo vyprážali naplnené čímkoľvek, čo bolo v tom čase v regióne dostupné.

V Buenos Aires sa empanadas obvykle plnia mletým alebo mletým hovädzím mäsom, šunkou a syrom, kuracím mäsom alebo mangoldom, často pripravovaným s omáčkou podobnou bešamelu zvanou salsa blanca.

Tam tiež pravdepodobne uvidíte väčšiu rozmanitosť tvarov, pretože empanády sú tvorené tak, aby svojim tvarom dali milovníkom empanád najavo, aký druh náplne majú vo vnútri. Je to akýsi kulinársky kód.

Akonáhle opustíte hlavné mesto, konkurencia empanady začne byť neľútostná. Každá provincia tvrdí, že má vynikajúcu náplň a najbohatšie, najjemnejšie cesto.

Provincia Tucumán sa tak pýši svojimi empanadami, že sa tu každoročne organizuje národný festival Empanada, kde je tradičnou náplňou mondongo, teda držky alebo kravský žalúdok.

Provincia Entre Rios na sever od Buenos Aires má empanadu, ktorá je plnená ryžou namočenou v mlieku.

Hore na ďalekom severe Argentíny, v Jujuy, nájdete empanády plnené kozím alebo lamým mäsom.

V bujnej centrálnej provincii Cordoba ich robia sladko-slané, často obsahujú cukor, hovädzie mäso, hrozienka, zemiaky a olivy.

Argentínčania sú na svoje empanády nesmierne hrdí, a preto budú chcieť, aby ste zažili tú najlepšiu možnú empanádu – nechajte, aby vás sami naviedli k tej najlepšej.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.