Nemôžeme inak, než pridať aspoň jeden recept, pre zarputilých experimentátorov. Asi vás neprekvapí, že tieto buchty nie sú plnené, ale sú potreté ananásovým sirupom. Ananásová aróma sa line aj z cesta samotného, pretože jeho súčasťou je ananásová šťava.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 350 g hladkej múky
- Lyžička soli
- 2 lyžice cukru
- 150 ml mlieka (vlažného)
- ½ droždia
- Vajcia
- 125 ml ananásovej šťavy
- 150 g masla (zmäknutého)
Na sirup
- ¼ hrnčeka kokosového mlieka
- Ananás
- 125 ml ananásovej šťavy
- ¼ hrnčeka práškového cukru
- Šťava z limetky
Postup
- Do veľkej misy nasypeme hladkú múku
- Pridáme soľ, cukor, premiešame a uprostred urobíme jamku
- Do neho rozdrobíme na malé kúsky droždia
- Droždie zalejeme ½ vlažného mlieka
- Misu prikryjeme a na teplom mieste necháme vzísť kvások
- Na sirup dáme všetky ingrediencie do hrnca a začneme miešať, aby sa ingrediencie zmiešali
- Zmes umiestnime na oheň a na malú teplotu začneme variť
- Zmes musí začať hustnúť a vyzerať ako puding
- Varíme približne 5-7 minút, kým nezískame požadovanú konzistenciu
- Akonáhle nám zmes zhustne, odstavíme ju z ohňa a necháme vychladnúť na izbovú teplotu
- Keď máme hotový kvások, primiešame k nemu vajcia a šťavu z ananásu a začneme zapracovávať cesto
- Keď máme ingrediencie zmiešané, pridáme zmäknuté maslo
- A znovu cesto zapracovávame, kým nie je na povrchu lesklé
- Cesto takto necháme na 5 minút odpočinúť na teplom mieste
- Keď je cesto odpočinuté znova ho ľahko prepracujeme a dáme ho na pomúčenú dosku
- Pekáčik si vymastíme maslom a dáme bokom
- Cesto si rozdelíme na niekoľko rovnako veľkých častí
- Tie vytvarujeme do podoby bochníka a začneme ich skladať do vymasteného pekáča
- Bochníky zakryjeme a dáme na 15 min odpočinúť a vykysnúť
- Zapneme si rúru na 170 stupňov
- Buchty potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme na 20 – 25 minút piecť
- Kým sa buchty upečú, vytvoríme si sirup
- Na platni si zahrejeme kokosové mlieko, ohrievame asi 1 minútu
- Potom ho z tepla stiahneme, pridáme kokosovú šťavu a cukor
- Začneme miešať a zároveň podľa svojich preferencií dochucovať (pridáme limetu alebo cukor)
- Keď sú buchty hotové, vyberieme ich z rúry a ich vrch dosýta potrieme sirupom
- Necháme všetko vychladnúť a podávame