Nastavil najvyšší čas sa s touto tradičnou arabskou pochúťkou zoznámiť!
Placky, ktoré sa primárne pripravujú z cíceru, ale skvelé sú aj z iných strukovín.
A čo s nimi? Ako as čím falafel jesť? Pozrite sa do našich receptov.
Naše recepty
6 zaujímavých faktov o falafele
- Falafel je izraelské národné jedlo. Chrumkavé guličky vyprážané cícer a korenie sa predávajú po celej krajine na rohu takmer každej ulice a predstavujú rýchle a cenovo dostupné jedlo pre miestnych aj pre turistov.
- Nikto presne nevie, kde falafel vznikol. Podľa niektorých historikov je jeho kolískou Egypt, kde sú doložené prvé záznamy o vyprážanom jedle z fazule, podľa iných vznikol tento obľúbený pokrm v starovekej Indii.
- Falafel má vysoký obsah bielkovín, vlákniny a komplexných uhľohydrátov. Cícer má nízky obsah tuku a neobsahuje žiadny cholesterol. Je bohatá na železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, vitamín C, tiamín, alebo kyselinu pantoténovú.
- Hneď po humme je falafel najbežnejším pokrmom z cíceru.
- Arabské slovo falāfil preniklo do mnohých ďalších jazykov a rozšírilo sa po celom svete, dnes už ide všeobecné pomenovanie cícerových guličiek.
- Najväčší falafel sveta upiekli libanonskí a izraelskí kuchári v roku 2010 v New Yorku. Jeho polomer bol väčší ako meter a važil 10, 9 kilogramov.