V tomto recepte sa zameriame na sviečkovú omáčku bez mäsa. Pokiaľ chcete úplný vegetariánsky variant, namiesto hovädzieho vývaru pridajte zeleninový.
Ingrediencie
- 1ks väčšia cibuľa
- 100g rozpusteného masla
- 1/2 buľvy zeleru (1 menšia)
- 2ks mrkvy
- Hladká múka na zahustenie
- Citrónová šťava a soľ na dochutenie
- 1ks petržlenu
- 4 guličky celého korenia
- 2ks bobkového listu
- 3 guličky nového korenia
- 0,5l hovädzieho vývaru z kocky (alebo zeleninový)
- 200 ml smotany
- Cukor
- Brusnicová omáčka
Postup
- Cibuľu nakrájajte najemno, zeleninu očistite a nastrúhajte nahrubo.
- V hrnci rozpustite maslo, cibuľu, zeleninu a chvíľku poduste.
- Zalejte vývarom, pridajte korenie a priveďte do varu.
- Za občasného miešania varte cca 30-40 minút.
- Potom vyberte všetko korenie, zeleninu rozmixujte tyčovým mixérom, prilejte smotanu a ešte krátko povarte.
- Dochuťte soľou, citrónom alebo cukrom.
- Podávajte s knedľou a brusnicovou omáčkou.