Jeseň so sebou často prináša obdobie kedy sa snažíme uchovať letné čerstvé ovocie a zeleninu, aby sme si ich mohli užívať po celý rok. Či už ide o výrobu džemu, mrazenie iných dobrôt alebo nakladanie zeleniny, je to určite niečo, čo sa praktizuje často a teší sa veľkej obľube.
Čo budeme potrebovať
- 300 g žltých fazule
- 250 ml vody
- 200 ml bieleho octu
- 75 g medu
- 2 lyžice chilli papričky
- Chilli paprička (nakrájaná)
- 2 strúčiky cesnaku
- Lyžica horčičných semienok
- Lyžička soli
Postup
- Začneme sterilizáciou pohárov
- Tie varíme v horúcej vode po dobu 10 minút
- Rovnako tak vyvaríme viečka na poháre
- Oba komponenty potom necháme okopať na čistej utierke
- V hrnci privedieme do varu vodu, med, ocot a soľ
- Zmes udržujeme stále teplú, kým ju nebudeme potrebovať
- Medzitým si vo vedľajšom hrnci uvaríme fazuľu, aby boli čiastočne uvarené, ale stále chrumkavé (asi 3 minúty) a scedíme
- Keď sú pripravené, naplníme nimi poháre
- Pridáme čili korenie aj nakrájanú papričku, horčičné semienka a cesnak
- Všetko zalejeme nálevom, ale ponecháme 3 centimetre od hrdla pohára
- Poháre vložíme do hrnca s horúcou vodou a utierkou na dne, začneme variť
- Vo vodnom kúpeli fazuľu zavárame po dobu 10 minút
- Vyberieme ich z vody a necháme ich vychladnúť
- Jednotlivé poháre skontrolujeme, že dobre tesnia, označíme ich a uložíme na suché miesto