Fazuľová polievka

Fazuľová polievka

Táto polievka z fazule je inšpirovaná prestížnou reštauráciou, ktorá sa rok čo rok držala na popredných priečkach rebríčka 50 najlepších svetových reštaurácií. Ale nebojte sa! Zvládnete jej ľavú zadnú!

Čo budeme potrebovať

  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku, mletý
  • 180 g cibuľa, jemne nakrájaná
  • 1/4 lyžičky čerstvého tymiánu, nasekaného
  • 1/4 lyžičky čerstvého rozmarínu, nasekaného
  • 1 bobkový list
  • 80 ml pasírovaných paradajok
  • 4 x 400 g plechoviek fazule, scedené
  • 750 ml zeleninového vývaru,

Na picad (omáčku na dochutenie)

  • 20 g čerstvej petržlenovej vňate, nahrubo nasekanej
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 30 g celých lieskových orechov
  • 1/2 lyžičky soli

Postup

  • Vo veľkom ťažkom hrnci rozohrejte olej na strednú teplotu.
  • Pridajte cesnak, cibuľu, bylinky a varte za pravidelného miešania 8 minút, kým cibuľa nie je tmavo zlatohnedá a sladká.
  • Pridajte paradajky a varte na miernej teplote ďalších 8 minút, kým paradajky nezhustnú.
  • Vmiešajte fazuľu, a potom zeleninový vývar.
  • Nastavte teplotu tak, aby polievka veľmi jemne bublala, a varte 15 minút s pokrievkou.
  • Preneste 150 ml polievky do pohára a rozmixujte do hladka, a potom vmiešajte ju späť do polievky, aby sa vývar zahustil.
  • Na picad si predhrejte malú panvicu na strednú teplotu.
  • Pridajte lieskové orechy a opekajte ich, kým sa nerozvonia.
  • Odstráňte z nich šupku pomocou utierky.
  • Lieskové orechy nasekajte nahrubo, a potom k nim pridajte zvyšné ingrediencie a všetko rozmixujte do hladka tyčovým mixérom.
  • Tesne pred podávaním vmiešajte 2 polievkové lyžice picady.
  • Do každého polievkového taniera pridajte 1 lyžičku zvyšnej picady a zalejte fazuľovou polievkou.

Polievka s fazuľami a klobásou
Na panvici si rozohrejte olej a pridajte na nej na kolieska nakrájanú klobásu. Opekajte, kým nie je chrumkavá. Vyberte ju z panvice a dajte bokom. Klobásu pridajte až nakoniec, do hotovej polievky.

alebo údeným mäsom
Pripravíme si koreňovú zeleninu s cibuľou, ktorú spoločne s údeným kolenom vložíme do studenej vody. Celú zmes privedieme do varu a varíme asi 30 minút. Všetko potom zlejeme, koleno dáme do čistej vriacej vody spolu s nakrájanou zeleninou a varíme do mäkka.

Ďalšiu inšpiráciu na fazuľačku môžete načerpať v našich receptoch!

Hustá krémová polievka s fazuľami a zeleninou.
Zdroj: recipetineats.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.