Táto polievka z fazule je inšpirovaná prestížnou reštauráciou, ktorá sa rok čo rok držala na popredných priečkach rebríčka 50 najlepších svetových reštaurácií. Ale nebojte sa! Zvládnete jej ľavú zadnú!
Čo budeme potrebovať
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku, mletý
- 180 g cibuľa, jemne nakrájaná
- 1/4 lyžičky čerstvého tymiánu, nasekaného
- 1/4 lyžičky čerstvého rozmarínu, nasekaného
- 1 bobkový list
- 80 ml pasírovaných paradajok
- 4 x 400 g plechoviek fazule, scedené
- 750 ml zeleninového vývaru,
Na picad (omáčku na dochutenie)
- 20 g čerstvej petržlenovej vňate, nahrubo nasekanej
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 2 lyžice olivového oleja
- 30 g celých lieskových orechov
- 1/2 lyžičky soli
Postup
- Vo veľkom ťažkom hrnci rozohrejte olej na strednú teplotu.
- Pridajte cesnak, cibuľu, bylinky a varte za pravidelného miešania 8 minút, kým cibuľa nie je tmavo zlatohnedá a sladká.
- Pridajte paradajky a varte na miernej teplote ďalších 8 minút, kým paradajky nezhustnú.
- Vmiešajte fazuľu, a potom zeleninový vývar.
- Nastavte teplotu tak, aby polievka veľmi jemne bublala, a varte 15 minút s pokrievkou.
- Preneste 150 ml polievky do pohára a rozmixujte do hladka, a potom vmiešajte ju späť do polievky, aby sa vývar zahustil.
- Na picad si predhrejte malú panvicu na strednú teplotu.
- Pridajte lieskové orechy a opekajte ich, kým sa nerozvonia.
- Odstráňte z nich šupku pomocou utierky.
- Lieskové orechy nasekajte nahrubo, a potom k nim pridajte zvyšné ingrediencie a všetko rozmixujte do hladka tyčovým mixérom.
- Tesne pred podávaním vmiešajte 2 polievkové lyžice picady.
- Do každého polievkového taniera pridajte 1 lyžičku zvyšnej picady a zalejte fazuľovou polievkou.
Polievka s fazuľami a klobásou
Na panvici si rozohrejte olej a pridajte na nej na kolieska nakrájanú klobásu. Opekajte, kým nie je chrumkavá. Vyberte ju z panvice a dajte bokom. Klobásu pridajte až nakoniec, do hotovej polievky.
alebo údeným mäsom
Pripravíme si koreňovú zeleninu s cibuľou, ktorú spoločne s údeným kolenom vložíme do studenej vody. Celú zmes privedieme do varu a varíme asi 30 minút. Všetko potom zlejeme, koleno dáme do čistej vriacej vody spolu s nakrájanou zeleninou a varíme do mäkka.
Ďalšiu inšpiráciu na fazuľačku môžete načerpať v našich receptoch!