Inšpiratívne recepty na šaláty s fazuľami v 9 rôznych variantoch! Zdravé, chutné a zároveň rýchle!

Biele, červené, fialové, čierne či zelené.

Plné bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov.

Zaraďte do svojho jedálnička fazuľa!

Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na fazuľový šalát.

Dá sa pripraviť v mnohých variantoch a jeho príprava je veľmi jednoduchá.

Ktorý vyskúšate ako prvý?

Vedeli ste, že fazuľa sa dajú tiež zapekať? Pozrite sa na tie najlepšie recepty na zapekané fazule !

Prečo do svojho jedálnička zaradiť fazuľu?

Fazuľa spoločne so šošovkou a hrachom patrí medzi typicky české strukoviny. Vzhľadom na svoje jedinečné zloženie sú veľmi zdravou potravinou. Vo fazuliach sa ukrýva napríklad draslík, železo, mangán, kyselina listová či vitamíny skupiny B.

Sú tiež bohatým zdrojom vlákniny. Obsahujú oba dva typy vlákniny, rozpustnú aj nerozpustnú, čím prospievajú nášmu tráveniu. Okrem toho sú prospešné aj pre kardiovaskulárny systém, znižujú napríklad hladinu škodlivého cholesterolu. Vďaka vysokému obsahu vlákniny a zároveň nízkemu glykemickému indexu sú veľmi vodnou potravinou aj pre diabetikov.

Podľa čínskej medicíny sú fazuľa veľmi prospešné pre obličky, s ktorými ich spája aj rovnaký tvar. Majú silné močopudné účinky a údajne dokážu rozpúšťať aj drobné obličkové kamienky.

Tipy na varenie s fazuľami

Fazuľa je možné do nášho jedálnička zaradiť mnohými rôznymi spôsobmi. Okrem šalátu si z nich môžete pripraviť aj veľmi chutné a výživné polievky, guláš či prílohu k mäsu. Lekári často odporúčajú konzumáciu fazule aspoň dvakrát týždenne.

Aj keď v Čechách sú stále najčastejšie pripravovaným druhom fazule tie biele či fialové, kúpiť je možné aj ich exotickejšie varianty. Spestriť jedálniček si tak môžete fazuľou čiernou, červenou, mungo, borlotti, pinto či adzuki. Na svete sa údajne pestuje až päťsto odrôd fazule rôznych tvarov, farieb i chutí.

Mnoho ľudí sa bojí fazule konzumovať kvôli nadúvaniu. Tomu sa dá vyhnúť pri príprave šalátov práve tým, že sa používajú predovšetkým fazuľa z konzervy. Inak je nutné fazuľu pred varením na niekoľko hodín namočiť. Namáčanie totiž znižuje množstvo oligosacharidov, ktoré sú za nadúvanie zodpovedné.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.