Vyskúšajte naše luxusné recepty na feniklové šaláty, ktoré si zamilujete!
Nemáte s touto superdravou zeleninou žiadne skúsenosti?
Nevadí!
Prinášame vám aj tipy, ako ju správne vybrať v obchode a tiež ako ju pripraviť.
Naše recepty
Pomaranče sa tiež skvele hodia do nápojov, dezertov, múčnikov, mäsových jedál aj na konzerváciu. Inšpirujte sa našimi pomarančovými receptami !
Tipy, ako správne vybrať a pripraviť fenikel
Fenikel je skvelá zelenina, ktorá sa perfektne hodí do šalátov. Než ju ale budete môcť zjesť, musíte ju nakrájať. Prinášame vám návod, ako si s feniklom hravo poradiť .
Ak si fenikel kupujete v obchode, vyberte si taký, ktorý je vzhľadom na svoju veľkosť ťažký a má vrstvy pevne zabalené . Stonky by mali byť pevné, nie gumové a nemali by plandať. Vyhnite sa feniklu s voľnými vonkajšími vrstvami alebo tým, ktoré vyzerajú pomliaždene alebo rozštiepene.
Fenikel sa predáva ako so stonkami, tak aj bez. Lepšie je kúpiť fenikel so stonkami, pretože dlhšie vydrží . Stonky a listy sú navyše aj jedlé. Listy sú skvelé do šalátov a stonky je možné nakrájať do omáčok či do vývarov.
Fenikel je možné konzumovať surový alebo varený – oboje má svoje výhody! Fenikel je v surovom stave chrumkavý a sladký; akonáhle je uvarený, stane sa hodvábne mäkkým.
A teraz si povieme, ako fenikel nakrájať.
- Orežte stonky feniklu v blízkosti miesta, kde sú spojené s cibuľou.
- Prerežte cibuľu na polovicu .
- Orežte trochu zo spodnej časti cibule feniklu, aby bolo dno stabilné .
- Potom prerežte priamo dole koreňom cibule.
- Polovky nakrájajte na štvrtky .
- Znovu prerežte priamo dole koreňom.
- Olúpte všetky zvädnuté vonkajšie vrstvy.
- Fenikel nakrájajte naprieč na plátky .
- Začnite v hornej časti cibule a postupujte smerom ku koreňu.
- Plátky nakrájajte silné alebo tenké, podľa vášho receptu.
- Na naozaj tenké plátky použite krájač na zeleninu .
- Ak si chcete fenikel uložiť na neskôr, ponorte plátky do trochy vody , zakryte a dajte do chladničky.
A ako sa recepty podarili vám? Napíšte nám do komentárov!