Fermentované kúsky zeleniny

Fermentované kúsky zeleniny

Tento jednoduchý recept vám pomôže vykúzliť lahodnú a hlavne zdravú lahôdku nadupanú probiotikami.

Táto verzia je vďaka chilli papričkám trochu ostrejšia, ale rozhodne stojí za to. Naložte si poriadnu porcičku napríklad ku kusu mäska v podobe steaku.

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice Himalájskej soli (ak nemáme, nahradíme morskú)
  • 1 liter vody
  • 250 g karfiolu rozobraného na ružičky
  • 8 reďkoviek nakrájaných na štvrtky
  • 3 mrkvy na prúžky
  • 150 g zelených fazuliek
  • 12 strúčikov olúpaného cesnaku
  • 5 dlhých zelených čili papričiek (prípadne červené)
  • 1 lyžica guličiek čierneho korenia

Postup:

  • V odmerke zmiešame himalájsku soľ s vodou. Miešame tak dlho, až kým sa soľ nerozpustí. Dôležité je, aby mala voda izbovú teplotu.
  • Do väčšieho pohára naukladáme všetku zeleninu, prisypeme guličky čierneho korenia a zalejeme pripravenou vodou so soľou.
  • Nádobu starostlivo uzavrieme a necháme stáť pri izbovej teplote na stálom mieste.
  • Takto bude zelenina kvasiť po dobu 3 dní.
  • V prípade, že sa hore utvorí nejaká pleseň, nie je nutné panikáriť, jednoducho ju len odstránime.
  • Po troch dňoch ochutnáme, a pokiaľ nám nebude chuť vyhovovať, môžeme nechať kvasiť ešte ďalší deň alebo dva.
  • Potom uložíme zeleninu do chladničky, kde vydrží aj mesiac a viac.
Ľahko kvasená zmes zeleniny plná probiotík.
Zdroj: https://shahzadidevje.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.