O tom, že majú bazy zázračné účinky na naše zdravie, nie je jednoznačne pochýb. V tejto podobe sú veľkým prínosom na posilnenie nášho imunitného systému. Hotový produkt je veľmi chutný a ešte nám prospeje po zdravotnej stránke.
Ingrediencie:
- 1 hrnček čerstvej čiernej bazy (červené sa na tento med nehodí)
- 1 a 1/2 hrnčeka raw medu
Postup:
- Bezinky vložíme do kameninovej nádoby s objemom 500 ml a pridáme med. Dôležité je, aby úplne pokryl všetky bobule, ale od okraja zostal priestor cca 2,5 – 3 cm.
- Hornú časť nádoby zakryjeme kusom pergamenového papiera a uzavrieme pomocou kovového veka.
- Dobre uzavretú nádobu otočíme hore dnom a necháme zhruba 1 hodinu v tejto polohe, aby sa med dostal do každej časti nádoby a bola ním potiahnutá každá jednotlivá bobuľa.
- Znovu pretočíme pohár viečkom nahor a počkáme, až sa med s bazami usadí a zmiznú vzduchové bubliny. Môže sa stať, že bude potrebné ešte pridať med.
- Povolíme veko, aby unikol vzduch počas fermentácie, a nádobu odložíme na také miesto, kde je stála teplota a nehrozí, že ju zhodíme.
- Počas prvých 2 až 3 dní budeme nádobu priebežne prevracať, pričom vždy musíme utiahnuť veko, kým ju otočíme hore dnom. Akonáhle ju však vraciame do polohy s viečkom hore, zase ho povolíme, aby unikal vzduch.
- Po 2 – 3 dňoch sa začnú tvoriť na povrchu malé bublinky a med bude trochu redší. Keď bude nádoba na chladnejšom mieste, bude to trvať dlhšie.
- Zhruba za jeden až dva týždne sa už začne objavovať veľké množstvo bublín. Občas med premiešame, aby tzv. vybublal.
- Med je v tej chvíli pripravený na použitie a počas nasledujúcich týždňov bude aj naďalej pokračovať v pomalom kvase.
- Než budeme med konzumovať, vyberieme z neho baza.
- Užívame 1 lyžicu dvakrát až trikrát denne vždy, keď máme pocit, že na nás lezie nejaká choroba alebo ho použijeme len ako prevenciu.