Ojedinelú chuť figovo-orechovým sušienkam dodávajú muškátový oriešok, škorica a klinčeky.
Dajte pozor na to, aké figy kupujete. Ideálne sú mäkké. Pokiaľ sú figy ale príliš tvrdé a vysušené, je dobré ich dať na 5 minút do vriacej vody predtým, než ich budete dávať do cesta.
Figové sušienky si zamilujete.
Čarovať môžete aj bez fíg, existujú aj ďalšie skvelé recepty na vianočné sušienky .
INGREDIENCIA
- 3/4 hrnčeka hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1/4 lyžičky muškátového orieška
- 1/4 lyžičky klinčeka
- 1 lyžička škorice
- 1/4 lyžičky soli
- 10 lyžíc nesoleného masla izbovej teploty
- 1/4 hrnčeka cukru krupice do cesta a 1 lyžička cukru krupice na posypanie
- 1/3 hrnčeka trstinového cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžička strúhanej pomarančovej kôry
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 hrnček sušených fíg (odstráňte z nich stonky a rozkrájajte ich na štvrtiny)
- 1 hrnček vlašských orechov (opečených a nasekaných nahrubo)
- 1 vaječný bielok (ľahko rozklechtaný)
POSTUP
- V stredne veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, muškátový oriešok, klinčeky, škoricu a soľ.
- Vo veľkej miske utrite maslo s cukrom krupice a trstinovým cukrom. A pridajte dve vajcia.
- Do veľkej misky s rozotreným maslom, cukrom a vajcami dajte pomarančovú kôru a vanilkový extrakt.
- Pridajte zmes múky s korením, figy a orechy a vypracujte cesto.
- Zabaľte cesto do potravinárskej fólie a dajte ho na 40 minút do chladničky.
- Predhrejte si rúru na 180 °C a pekáč vyložte papierom na pečenie.
- Na pracovnú dosku si nasypte trochu hladkej múky, aby ste mohli rozváľať cesto.
- Rozvaľkajte cesto na dĺžku a šírku plechu, vložte ho na papier na pečenie, potrite vaječným bielkom a posypte lyžičkou cukru.
- Pečte asi 30 minút.
- Potom plech vytiahnite z rúry, nechajte cesto zhládnout a nakrájajte ho na štvorčeky.
- Sušienky rozložte na plech a pečte ešte ďalších 20 minút.