Losos na masle je klasika. Poďme si ho ale pripraviť trochu netradične! Nevšedne pripravené cesnakové maslo dodá pokrmu na originalite.
Ingrediencie:
- 4 filety z lososa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/4 šálky kuracieho vývaru
- 2 PL čerstvej citrónovej šťavy
- 4 PL masla
- 1/2 lyžičky medu
- 2 PL čerstvej petržlenovej vňate
- plátky citróna na ozdobu
- 2 PL olivového oleja
- soľ, korenie
Postup:
- V menšej panvici rozpustite lyžičku masla, pridajte prelisované strúčiky cesnaku a restujte dozlatista, približne 1-2 minúty.
- Pridajte do panvice kuracie vývar a citrónovú šťavu.
- Varte zhruba 3 minúty, kým sa množstvo omáčky nezredukuje na polovicu.
- Vmiešajte zvyšok masla a med a miešajte, kým sa všetko nespojí, následne omáčku odstavte.
- Lososové filety okoreňte a osoľte.
- Vo väčšej panvici zohrejte olej a následne na ňom približne 5 minút z každej strany lososa orestujte. Okamih, kedy je vhodné lososa otočiť, poznáte podľa toho, že sa jeho spodná strana stane zlatisto hnedou. Záleží tiež na výške filetu.
- Lososa premiestnime na tanier a následne každý filet prelejeme trochou cesnakového masla.
- Posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou a ozdobíme plátkami citróna.
Pečeného lososa na panvici servírujte s ryžou či zelenou špargľou.