Tiež patríte k tým, čo občas radi ochutnajú nejaké kulinárske pochúťky od známych kuchárov, ale nie vždy sa nájde príležitosť zaskočiť priamo k zdroju?
Nie je nič lepšie ako si niečo dobré pripraviť doma podľa ich presného receptu. To potom chutí dvojnásobne a človek má radosť z dobre odvedenej práce, zvlášť, keď chutí aj ostatným.
Ingrediencie:
Na rybu:
- 120 g samokypriacej múky + 1 hrsť na obaľovanie ryby
- 175 g bielej mäsitej ryby (ideálne tresku)
- 1 vaječný bielok
- 160 ml piva ležiak (alebo svetlé pivo, záleží čo máme)
- 1 veľký olúpaný zemiak
- Slnečnicový olej na vyprážanie
- Soľ podľa chuti
- 1 lyžička kari
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
Na tatársku omáčku:
- 1 polievková lyžica nasekaných sterilovaných uhoriek
- 50 g creme fraîche
- 200 g kvalitnej majonézy
- 3/4 šalotky nakrájané na jemné kocky
- 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
Postup:
- Do veľkej panvice dáme nahriať olej na stredne vysokú teplotu a pripravíme si cestíčko. Na to najskôr vyšľaháme z bielka tuhý sneh.
- V mise rozšľaháme múku, kypriaci prášok, karí, pivo, a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielka.
- Rybu osolíme, obalíme v múke, prebytočnú múku oklepeme a obalíme v cestíčku.
- Smažíme zhruba 3–4 minúty, pričom opekáme tak, že rybu obraciame priebežne v panvici a olejom vždy prelievame tú stranu, ktorá je práve hore.
- Upečenú rybu odložíme na tanier s papierovými utierkami, necháme odkvapkať a ihneď vložíme do nahriatej rúry, ktorú si predhrejeme počas vyprážania, aby zostala ryba horúca.
- Zemiaky nakrájame na hranolky, zabalíme to papierové utierky a necháme vsiaknuť prebytočnú vlhkosť.
- Presvedčíme sa, že je olej stále rovnako horúci a vložíme doň smažiť hranolky.
- Keď získajú zlatisto hnedý nádych, vyberieme ich dierovanou lyžicou na papierovú utierku a osolíme.
- Nakoniec zmiešame všetky suroviny na tatarku a môžeme podávať s rybou a hranolkami.