Fit pochúťkový šalát s domácim chlebom

Fit pochúťkový šalát s domácim chlebom

Zdravšia verzia tohto retro šalátu je tu! Vychutnajte si kombináciu jogurtu a kyslej smotany na doma robenom plátku chleba. Garantujeme vám, že inak ho už jesť nebudete!

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g mäkkej salámy (šunkovej)
  2. 8 kyslých uhoriek
  3. 75 g hrášku z konzervy (alebo mrazený)
  4. Červenú cibuľu
  5. 250 g bieleho jogurtu
  6. 200 g kyslej smotany
  7. 5 lyžíc horčice
  8. Štipka soli
  9. Štipka korenia

Na chlieb

  1. 420 g hladkej múky
  2. 2 lyžičky droždia v prášku
  3. 2 lyžičky soli
  4. 360 ml studenej vody

Postup

  1. Pre tento recept na pochúťkový šalát začneme prípravou domáceho chleba
  2. Do veľkej misy zmiešame múku s droždím a soľou
  3. Zmes zalejeme studenou vodou a zľahka premiešame
  4. Zapracujeme všetku múku, tak aby sa všetky premiešali s vodou
  5. Cesto bude lepiť
  6. Z prepracovaného cesta v mise vytvoríme bochník, ktorý zakryjeme potravinárskou fóliou
  7. Cesto necháme na teplom mieste 2-3 hodiny kysnúť (pre lepší výsledok viď TIP)
  8. Veľký plech do rúry zľahka poprášime múkou
  9. Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu a rozpolíme ho na dve časti
  10. Tie prepracujeme a vytvarujeme z nich buď chlebové bochníky alebo dlhé bagetové šišky
  11. Vytvarované cestá položíme na pomúčený plech a prikryjeme utierkou
  12. Takto ich necháme odpočívať ďalších 45 minút
  13. Počas tohto času si dáme predhriať rúru na 220 stupňov a začneme pripravovať našu zdravú verziu šalátu
  14. Šunková mäkká saláma a kyslé uhorky nakrájame na malé kocky
  15. Cibuľu taktiež nakrájame na malé kocky a sparíme vriacou vodou
  16. Pokiaľ používame mrazený hrášok, tak ho k cibuli nasypeme a necháme ho spoločne s cibuľou 30 sekúnd povariť
  17. Hrášok s cibuľou potom scedíme a pridáme ich k saláme a uhorkám
  18. Premiešame a pridáme horčicu
  19. Postupne vmiešavame jogurt s kyslou smotanou
  20. Všetko spoločne premiešame a ochutnáme
  21. Podľa potreby osolíme a okoreníme, pokojne pridáme ešte trochu horčice
  22. Šalát preložíme do servírovacej misy a dáme odpočinúť do chladničky, aspoň na 1 hodinu
  23. Nakysnuté bochníky pred samotným pečením zľahka nožom narežeme
  24. Potom bochníky umiestnime do predhriatej rúry na stredný rošt
  25. Pečieme ho 20-25 minút, kým nám kôrka nezačne zlátnuť
  26. Že je chlieb upečený spoznáme podľa dutého zvuku, ktorý vydáva, keď naň poklepeme
  27. Chlieb z rúry vyberieme a pred krájaním ho necháme aspoň 5 minút odpočívať a vychladnúť
  28. Finálny produkt podávame s domácim upečených chlebom

Okamžite môžeme pokračovať krokom číslo 8, ale pre bezkonkurenčne najlepšiu chuť a textúru chleba odporúčame nechať vykysnuté cesto oddýchnuť v chladničke po dobu najmenej 12 hodín až 2 dní. Väčšinou cesto nechávam odpočívať v chladničke cca 18 hodín a až potom pokračujem krokom číslo 8.

Zdravá verzia pochúťkového šalátu s jogurtom a kyslou smotanou.
Zdroj: nejrecept.cz

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.