Typická francúzska delikatesa, ktorú môžete nájsť v ponuke väčšiny luxusných reštaurácií po celom svete. Delikátna chuť tohto pokrmu sa skvele snúbi predovšetkým so sladkokyslými surovinami.
Ingrediencie:
- 4 plátky z husacej či kačacej foie gras pečene (silné cca 1 centimeter)
- 1 liter kuracieho vývaru
- 1/4 šálky balzamikového octu
- 2 PL čiernorybízovej marmelády
- 12 sušených fíg
- olej
- soľ, korenie
Postup:
- V hrnci zmiešajte vývar, balzamikový ocot, čiernorybízovú marmeládu a na štvrtky nakrájané sušené figy.
- Zmes následne zahrejte a za stáleho miešania chvíľku povarte až do okamihu, keď omáčka zhustne.
- V medziobdobí zmes zároveň dochuťte soľou a korením.
- Plátky pečene z oboch dvoch strán osoľte a okoreňte.
- Následne ich vložte na rozpálenú suchú panvicu bez oleja az oboch dvoch strán plátky v závislosti na ich hrúbke 1-2 minúty restujte.
Pečeň foie gras podávajte s orestovanými plátkami chleba preliata predpripravenou omáčkou a posypaná pistáciovými orieškami.