Skúste tieto recepty na lávovú tortu! Dezert, ktorý sa vám roztečie na tanieri

Vychutnajte si recept na fondán 9x inak a zamilujte sa 9x rovnako!

Skúste jeho klasickú podobu s tmavou čokoládou alebo sa odvážte a upečte si jeho red velvet podobu alebo si ho vychutnajte s náplňou zo slaného karamelu!

Možností je nepreberné množstvo a my sme pre vás pripravili tie najlepšie, ktorým nikto neodolá!

Ako sa hovorí, v jednoduchosti je sila!

Pre ďalšie možnosti na zdobenie vašich zákuskov sa pozrite na tie to nápady na lahodné krémy a polevy .

Pre lepšiu predstavu sa pozrite na nasledujúce video, akú konzistenciu by malo mať cesto a ako by pri správnom pečení mal fondán vyzerať. Základom je ho neprepiecť!

Chocolate Lava Cake Recipe | How to Make Molten Chocolate Lava Cake
Zdroj: The Cooking Foodie

História fondánu alebo lávovej torty

Tekutá z pravidla čokoládová torta je kombináciou klasickej celopečenej torty a suflé.

Jeho názov bol odvodený od podoby, v ktorej sa servíruje, a to opečený po okrajoch, ale jeho stredy sú mäkké a tekuté. Vďaka nízkemu obsahu múky a vysokému obsahu čokolády sa vám doslova rozpustia na jazyku.

Fondány sa skladajú zo základných surovín ako je maslo, vajcia, cukor, čokoláda a múka. Základom je hutnejšie čokoládové cesto, ktoré sa na zvýraznenie čokoládovej chuti dopĺňa lyžicou silnej kávy, vanilkovým extraktom, soľou av niektorých prípadoch aj škoricou.

Torty sa podľa originálneho receptu pečú v oddelených formičkách. Nápadom sa, ale medze nekladú as istými obmenami je možné fondán upiecť aj v mikrovlnnej rúre v hrnčeku na čaj.

Najčastejšou prílohou pri servírovaní je zmrzlina, čerstvé ovocie, čokoládová omáčka a posyp z práškového cukru.

Pre lepšiu predstavu sa pozrite na nasledujúce video, akú konzistenciu by pri správnom pečení mal fondán mať. Základom je ho neprepiecť!

Dvaja kuchári tvrdia, že tortu vynašli s odstupom šiestich rokov a oboje tvrdenie je trochu správne.

Prvý, legendárny francúzsky šéfkuchár Michel Bras, debutoval so svojím čokoládovým dezertom v roku 1981 vo svojej rovnomennej reštaurácii v Laguiole vo Francúzsku.

O šesť rokov neskôr do kuchyne v Lafayette v hoteli Drake v New Yorku, mladý Jean-Georges Vongerichten, vytvoril svoju verziu úplne náhodou.

Bras hovorí, že tento nápad dostal po lyžiarskom výlete s jeho deťmi. Vraj chcel previesť svoje emócie do dezertu, ktoré prežíval po celom dni na zjazdovke. Dezert, o ktorom hovorí ako o „technickom počine“, ktorý bol pripravovaný dva roky, zahŕňa pečenie jednotlivých misiek plnených čokoládovým cestom s vnútrom zo zamrznutej gule ganache, vloženej doprostred dezertu. Ako sa torta pečie, ganache sa rozpustí, čo má za následok dezert s tekutým stredom.

Akonáhle zaviedol tekutý dezert do svojho menu, bol to, neprekvapivo, okamžitý hit. Dezert sa rýchlo rozšíril po špičkových kuchyniach celej Európy a stal sa základom modernej kuchyne.

V roku 1987 sa Vongerichten začal pracovať v reštaurácii Lafayette a vtedy tridsaťročný Vongerichten pripravoval na súkromnú oslavu 500 čokoládových cupcakov podľa receptu svojej matky. Amatérsky zabudol, že toľko tort v rúre zníži teplotu.


Potom, čo ich naservírovali, pribehol vrchný čašník a kričal, že torta nie je uvarená, spomína Vongerichten.

Vongerichten to chcel overiť a cupcake rozrezal a dezert uprostred vytekal. Na konci večera bol však za búrlivé ovácie prizvaný do oslavy. Čokoládová torta Valrhona, pomenovaná po čokoláde, ktorú Vongerichten používal, sa stala nasledujúci deň súčasťou stáleho dezertného menu.

Vongerichtenov recept s iba štyrmi ingredienciami je jednoduchý. Zatiaľ čo Brasov dezert zahŕňa kombinovanie troch rôznych teplôt pečenia.

Vongerichtenov vyžaduje iba rozpustenie masla a čokolády dohromady, zmiešanie tejto zmesi so žĺtkami rozšľahanými s cukrom a zapekanie v rúre, kým nie je vonkajšok prepečený, ale stred je stále trochu drsný.

Oba torty sú neuveriteľne dobré, ale ten Vongerichtenov je jednoduchší. A v kombinácii so zmrzlinou, sa z neho stal dezert, ktorý odštartoval americkú posadnutosť.

Popularita čokoládovej lávovej torty sa neobmedzovala iba na luxusné kuchyne vo Francúzsku alebo New Yorku. Zatiaľ čo sa dezert množil v NYC, našiel domov aj v srdciach (a žalúdkoch) losangeleských stravníkov.

V rovnakom čase si torta a jeho tekutý stred začali upevňovať svoje miesto ako obľúbený romantický dezert.

Roztavené tortičky dorazili do najobľúbenejšieho zábavného parku na svete v roku 1997, ale spočiatku sa nepredávali vedľa zmrzlinových barov a churros Mickey Mouse.

Boli podávané iba pri návšteve drahších reštaurácií parku, ako je Flying Fish, reštaurácia dosiahnuteľná len po rezervácii a známostiach. Až v roku 2002 sa začala čokoládová lávová torta podávať na papierových tanieroch namiesto luxusného porcelánu.

Zatiaľ čo ostatné dezerty prichádzajú a odchádzajú, čokoládová lávová torta je navždy – nalepte to na samolepku.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.