Klasická náplň vaječnej omelety je tradičná syrovo-bylinková alebo sa môžete kreatívne vyšantiť a použiť s nakrájanou šunkou a restovanou zeleninou. Existuje nekonečne mnoho ľubovoľných množstiev ďalších kombinácií pre toto jedlo.
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice olivového oleja
- Lyžica masla (studeného)
- 3 veľké vajcia
- Štipka soli
- Štipka čierneho korenia
- 2 lyžice syra strúhaného tvrdého syra
- 2 lyžičky pažítky (jemne nasekané)
Postup
- Olivový olej pridáme do panvice a rozohrejeme ho na stredne vysokej teplote
- Olej neprehrievame, pokiaľ bude príliš horúci, vajcia sa upečie hneď po dopade na panvicu a bude príliš tvrdé
- Vajcia si vyšľaháme v malej miske, pokiaľ nie sú napenené – v tejto fáze receptu je dôležité nepridávať soľ ani korenie
- Do vajec vmiešame polovicu studeného masla
- Pridáme zvyšné maslo na panvicu a krúžte ním spoločne s olejom, kým sa nerozpustí
- Vajcia nalejeme do rozpálenej panvice a začneme variť
- Vajcia rýchlym pohybom vidličkou v panvici šľaháme v malých kruhoch a cik-cak, kým nie sú vajcia prevarené približne z 80 %
- Uhladíme povrch vajec zadnou stranou veľkej lyžice
- Vajcia dochutíme soľou a korením podľa chuti
- Na vajcia nasypeme nastrúhaný syr a nasekané bylinky a prikryjeme pokrievkou
- Vypneme sporák a necháme omeletu 2 až 3 minúty variť, podľa toho, ako veľmi uvarené vajcia chceme mať
- Panvicu trochu nakloníme na stranu a pomocou gumovej stierky opatrne vyberieme omeletu z panvice na rozohriaty servírovací tanier
- Omeletu jemne zrolujeme do tradičného tvaru ruličky
- Podávame s čerstvým zeleným šalátom ľahko preliatym francúzskym dresingom
Na omeletu sa výborne hodia skvele dochutené šaláty. Presne také ako v tomto zozname tých najlepších šalátov s rukolou alebo týchto šalátov s mozzarellou .