Francúzska šampiňónová polievka s cesnakovými krutónmi

Francúzska šampiňónová polievka s cesnakovými krutónmi

Určite poznáte francúzsku cibuľačku, ale ako chutí „hubka“ z tejto krajiny? Krásne vonia po cesnaku, chrumká vďaka výborným krutónom a tiahne sa kvôli rozpustenému parmezánu. Pokiaľ chcete niečím prekvapiť svojich hostí alebo rodinu pri nedeľnom obede, tento recept si určite uschovajte.

Ingrediencie:

Na polievku

  • 4 lyžice masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 cibuľa
  • 600 g šampiňónov
  • 1 lyžica cukru kryštál
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1,5 l hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 150 ml vysokopercentnej smotany
  • 2 bobkové listy
  • 200 g strúhaného parmezánu
  • 1 lyžička nasekaného čerstvého alebo sušeného rozmarínu
  • 1 lyžička čerstvého alebo sušeného tymiánu
  • soľ
  • korenie

Na krutóny

  • 2 paličky cesnaku
  • olivový olej
  • 8 plátkov kvalitného chleba
  • soľ

Postup:

Polievka

  • Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozpustite maslo a pridajte olivový olej.
  • Nechajte speniť nadrobno nakrájanú cibuľu a pridajte na plátky nakrájané šampiňóny. Zľahka restujte, kým huby nezmäknú (približne 30 minút).
  • Potom pridajte rozotrený cesnak, cukor, soľ a korenie a restujte ďalších 10 minút. Zasypte múkou a premiešajte.
  • Prilejte vývar, premiešajte a vhoďte do polievky bylinky (rozmarín, tymián, bobkový list).
  • Priveďte do varu, potom znížte teplotu a zľahka varte po dobu 15 minút. Potom vypnite ohrev a prilejte smotanu. Miešajte, kým polievka nezhustne. Dosoľte a dokoreníme.

Krutóny

  • Zapnite rúru na 250 stupňov Celzia. Vezmite cesnakové palce a odrežte z nich hornú časť (tú vyhoďte). Potom vložte cesnak do mištičky z alobalu a zalejte ho olejom. Posoľte, alobal pevne uzavrite a nechajte piecť po dobu 30 – 40 minút.
  • Potom vyberte z rúry a nechajte cesnak a olej vychladnúť.
  • Medzitým nakrájajte chlieb na kocky. Tie potom potrite cesnakovým olejom vzniknutým pri pečení a posypte soľou. Takto upravené chlebové kocky opečte na panvici po dobu 5 až 10 minút. Hotové krutóny potom zmiešajte s rozomletým upečeným cesnakom.

Servírovanie

  • Horúcu polievku rozlejte do misiek a posypte cesnakovými krutónmi.
  • Navrch krutónov nasypte parmezán tak, aby sa ľahko roztiekol.
  • Zasypte čerstvými bylinkami a podávajte.
Francúzska šampiňónová polievka s krutónmi a syrom
food52.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.