Vyskúšajte tento jednoduchý recept na bujabézu, vďaka ktorému si ju môžete ľahko pripraviť aj u vás doma. Táto rybia polievka je plná čerstvých morských plodov a chutného vývaru. Skvele funguje ako večera o všedných dňoch, ale aj ako slávnostný prokrm!
INGREDIENCIA
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 šálka nakrájanej cibule
- 1 buľva feniklu, orezaná a nakrájaná
- ¾ šálky řapíkatého zeleru nakrájaného na kocky
- ½ šálky nakrájanej mrkvy
- 4 strúčiky cesnaku, lisované
- 1 šálka nakrájaných červených zemiakov
- 2 a ½ šálok nakrájaných čerstvých paradajok, olúpaných
- 1 bobkový list
- ½ lyžičky nitiek šafranu
- 3 vetvičky tymiánu
- 4 šálky rybieho vývaru alebo vývaru z morských plodov
- 600 g vykostené ryby (napr. treska, halibut, kanic červený alebo morský ostriež), nakrájané na 5 cm kúsky
- 2 – 3 malé homárie chvosty (asi 110 g každý), rozpolené
- 15 kreviet
- 340 g mušlí
- 250 g slávok
- 6 hrebenatiek
POSTUP
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej na stredne vysokom plameni.
- Restujeme cibuľu, stopkatý zeler, mrkvu, zemiaky a fenikel 8 minút.
- Pridáme cesnak, nakrájané paradajky, bobkový list, tymian a šafran.
- Varíme a miešame ďalších 8 minút.
- Prilejeme vývar a mierne privedieme do varu, až polievka trochu zhustne a zemiaky takmer nezmäknú.
- Pridáme rybu, znížime teplotu a varíme 2 minúty.
- Pridáme kôrovce, varíme domäkka, odkryté, asi 5 minút alebo dlhšie, kým nie sú úplne uvarené.
- V prípade potreby dochutíme soľou a čiernym korením.
- Dobrú chuť!
Máme pre vás aj najlepšie lososové recepty na 7 spôsobov! Sú rýchle, zdravé a výživné.