Francúzske croissanty s parížskou šľahačkou

Francúzske croissanty s parížskou šľahačkou

Čokoládové croissanty sú sladkou pochúťkou na raňajky! Tento recept na čokoládové rožteky obsahuje perfektne popísaný postup, ako si ich vyrobiť od základu. Nie z lístkového cesta, ale úplne od základu, tak ich pripravujú vo francúzskych pekárňach! Celá nadýchaná dobrota je ešte plnená jemným parížskym krémom, takže ich urobte celú hromadu, pretože sa po nich len zapráši!

Čo budeme potrebovať

  1. 3 lyžice masla
  2. 500 g hladkej múky
  3. 30 g cukru kryštál
  4. Lyžica sušeného droždia
  5. 2 lyžičky soli
  6. 150 ml studeného mlieka
  7. 190 g masla
  8. Veľké vajcia (rozšľahané)

Na parížsku šľahačku

  1. 5 veľkých žĺtkov
  2. 40 ml vody
  3. 125 g bieleho kryštálového cukru
  4. 250 g masla, zmäkčeného
  5. Štipka soli
  6. Lyžička kávového extraktu
  7. 125 g polosladkej čokolády (rozpustené)

Postup

  1. Maslo nakrájame na plátky a vložíme ho do misy elektrického stolného mixéra
  2. Pridáme múku, cukor, droždie a soľ
  3. Začneme hniesť na nízku rýchlosť jednu minútu, aby sa ingrediencie spojili
  4. Počas miesenia pomaly prilievame mlieko
  5. Akonáhle je všetko mlieko pridané, zapneme mixér na stredne vysokú rýchlosť a cesto miesime 5 minút, kým nám nevznikne lepivá elastická guľa
  6. Cesto zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme ho na hodinu do chladničky
  7. Studené maslo nakrájame na tretiny a položíme ho na list papiera na pečenie
  8. Na maslo položíme ďalší list papiera na pečenie a poklepeme ho valčekom, aby sa stenčilo a potom ho pomocou valčeka vyvaľkáme na štvorec, ktorý je silný asi 1 centimeter
  9. Maslo preložíme na 30 minút do chladničky
  10. Cesto vyberieme z chladničky a zľahka ho posypeme múkou
  11. Cesto zrolujeme do štvorca a pomocou valčeka ho vyvaľkáme na štvorec o veľkosti 25 centimetrov
  12. Potom naň položíme rozvaľkané maslo vrstvu a strany cesta cez maslo preložíme, tak aby ho úplne uzavrelo
  13. Cesto zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme ho na hodinu do chladničky alebo na 15 minút do mrazničky
  14. Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej ploche ho rozvaľkáme na obdĺžnik
  15. Preložíme hornú polovicu cesta dole do stredu a potom preložíme spodnú polovicu cez hornú
  16. Zakryjeme fóliu a dáme na jednu hodinu do chladničky alebo na 15 minút zmrazíme
  17. Proces skladania a chladenia, opakujeme ešte trikrát
  18. Ak chceme vytvoriť francúzske rožky, rozrežeme cesto na polovicu a na pomúčenej ploche cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, pomocou ostrého noža rozrežeme cesto zvisle na polovicu, a potom každú polovicu rozrežeme na 4 kusy (vznikne 8 obdĺžnikov)
  19. Jednotlivé kúsky cesta pevne zarolujeme do rožkov a položíme ich „švom“ dole na plech vyložený papierom na pečenie
  20. Rožky potrieme rozšľahaným vajcom, zvyšok rozšľahaného vajíčka si necháme na neskôr
  21. Prikryjeme ich a dáme na teplé miesto na 2 hodiny kysnúť
  22. Rúru si predohrejeme na 200 stupňov
  23. Vykysnuté rožteky ešte raz potrieme rozšľahaným vajcom
  24. Vložíme ich do rúry a pečieme 20 minút dozlatista
  25. Vyberieme ich z rúry a necháme ich vychladnúť
  26. Medzitým si pripravíme parížsku šľahačku, ktorú budeme rožky plniť
  27. Žĺtky vložíme do misy stojanového mixéra a šľaháme ich pri stredne vysokej rýchlosti niekoľko minút, kým nebudú husté a svetlé
  28. Medzitým si zmiešame vodu a cukor v malom hrnci
  29. Zmes zahrievame na stredne vysokú teplotu, ale nemiešame, asi 5 minút.
  30. Cukor začneme pomaly prilievať do žĺtkovej zmesi
  31. Akonáhle pridáme všetok cukrový sirup, zapneme mixér na vysokú rýchlosť a šľaháme 5 až 7 minút, kým nebude zmes hustá
  32. Než začneme pridávať maslo, uistíme sa, že je krém vlažný
  33. Potom začneme postupne pridávať maslo a miešame, kým sa všetko dôkladne nezapracuje
  34. Po pridaní masla pridáme rozpustenú čokoládu, soľ a kávový extrakt
  35. Znovu miešame niekoľko minút, kým sa nevytvorí nadýchaný krém
  36. Vychladnutým krémom (najlepšie cez noc v chladničke) plníme vychladnuté a prerezané francúzske rožky

Ako som avizovala už v úvode, čokoláda je neuveriteľne variabilná, a preto si z nej pripravte jeden z týchto sladkých receptov na čokoládové suflé , alebo ich pustite do lava cakes z čokolády , ktoré nikdy neomrzia!

Krehké domáce cesto na rožky s čokoládou a parížskym krémom.
Zdroj: homegrownhappiness.co.nz

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.