Čokoládové croissanty sú sladkou pochúťkou na raňajky! Tento recept na čokoládové rožteky obsahuje perfektne popísaný postup, ako si ich vyrobiť od základu. Nie z lístkového cesta, ale úplne od základu, tak ich pripravujú vo francúzskych pekárňach! Celá nadýchaná dobrota je ešte plnená jemným parížskym krémom, takže ich urobte celú hromadu, pretože sa po nich len zapráši!
Čo budeme potrebovať
- 3 lyžice masla
- 500 g hladkej múky
- 30 g cukru kryštál
- Lyžica sušeného droždia
- 2 lyžičky soli
- 150 ml studeného mlieka
- 190 g masla
- Veľké vajcia (rozšľahané)
Na parížsku šľahačku
- 5 veľkých žĺtkov
- 40 ml vody
- 125 g bieleho kryštálového cukru
- 250 g masla, zmäkčeného
- Štipka soli
- Lyžička kávového extraktu
- 125 g polosladkej čokolády (rozpustené)
Postup
- Maslo nakrájame na plátky a vložíme ho do misy elektrického stolného mixéra
- Pridáme múku, cukor, droždie a soľ
- Začneme hniesť na nízku rýchlosť jednu minútu, aby sa ingrediencie spojili
- Počas miesenia pomaly prilievame mlieko
- Akonáhle je všetko mlieko pridané, zapneme mixér na stredne vysokú rýchlosť a cesto miesime 5 minút, kým nám nevznikne lepivá elastická guľa
- Cesto zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme ho na hodinu do chladničky
- Studené maslo nakrájame na tretiny a položíme ho na list papiera na pečenie
- Na maslo položíme ďalší list papiera na pečenie a poklepeme ho valčekom, aby sa stenčilo a potom ho pomocou valčeka vyvaľkáme na štvorec, ktorý je silný asi 1 centimeter
- Maslo preložíme na 30 minút do chladničky
- Cesto vyberieme z chladničky a zľahka ho posypeme múkou
- Cesto zrolujeme do štvorca a pomocou valčeka ho vyvaľkáme na štvorec o veľkosti 25 centimetrov
- Potom naň položíme rozvaľkané maslo vrstvu a strany cesta cez maslo preložíme, tak aby ho úplne uzavrelo
- Cesto zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme ho na hodinu do chladničky alebo na 15 minút do mrazničky
- Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej ploche ho rozvaľkáme na obdĺžnik
- Preložíme hornú polovicu cesta dole do stredu a potom preložíme spodnú polovicu cez hornú
- Zakryjeme fóliu a dáme na jednu hodinu do chladničky alebo na 15 minút zmrazíme
- Proces skladania a chladenia, opakujeme ešte trikrát
- Ak chceme vytvoriť francúzske rožky, rozrežeme cesto na polovicu a na pomúčenej ploche cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, pomocou ostrého noža rozrežeme cesto zvisle na polovicu, a potom každú polovicu rozrežeme na 4 kusy (vznikne 8 obdĺžnikov)
- Jednotlivé kúsky cesta pevne zarolujeme do rožkov a položíme ich „švom“ dole na plech vyložený papierom na pečenie
- Rožky potrieme rozšľahaným vajcom, zvyšok rozšľahaného vajíčka si necháme na neskôr
- Prikryjeme ich a dáme na teplé miesto na 2 hodiny kysnúť
- Rúru si predohrejeme na 200 stupňov
- Vykysnuté rožteky ešte raz potrieme rozšľahaným vajcom
- Vložíme ich do rúry a pečieme 20 minút dozlatista
- Vyberieme ich z rúry a necháme ich vychladnúť
- Medzitým si pripravíme parížsku šľahačku, ktorú budeme rožky plniť
- Žĺtky vložíme do misy stojanového mixéra a šľaháme ich pri stredne vysokej rýchlosti niekoľko minút, kým nebudú husté a svetlé
- Medzitým si zmiešame vodu a cukor v malom hrnci
- Zmes zahrievame na stredne vysokú teplotu, ale nemiešame, asi 5 minút.
- Cukor začneme pomaly prilievať do žĺtkovej zmesi
- Akonáhle pridáme všetok cukrový sirup, zapneme mixér na vysokú rýchlosť a šľaháme 5 až 7 minút, kým nebude zmes hustá
- Než začneme pridávať maslo, uistíme sa, že je krém vlažný
- Potom začneme postupne pridávať maslo a miešame, kým sa všetko dôkladne nezapracuje
- Po pridaní masla pridáme rozpustenú čokoládu, soľ a kávový extrakt
- Znovu miešame niekoľko minút, kým sa nevytvorí nadýchaný krém
- Vychladnutým krémom (najlepšie cez noc v chladničke) plníme vychladnuté a prerezané francúzske rožky
Ako som avizovala už v úvode, čokoláda je neuveriteľne variabilná, a preto si z nej pripravte jeden z týchto sladkých receptov na čokoládové suflé , alebo ich pustite do lava cakes z čokolády , ktoré nikdy neomrzia!