Kurča Fricassée je tradičný francúzsky pokrm vyrobený z opečených kuracích kúskov dusených v smotanovo bielej hubovej omáčke.
Čo budeme potrebovať
- 4 kuracie paličky
- 4 kuracie stehná s kožou a kosťou
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
- 60 g masla
Na dusenie
- 300 g húb (rozpolené)
- 2 cibule (nakrájané na plátky)
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- 1 bobkový list
- 3 vetvičky tymiánu
- 30 g hladkej múky
- 125 ml bieleho vína
- 750 ml kuracieho vývaru
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- 2 lyžice petržlenu
- 185 ml hustej smotany
Postup
- Kurča osušte papierovými utierkami a posypte soľou a korením.
- Rozpustite maslo na stredne vysokej teplote vo veľkej panvici. Pridajte kuracie stehná kožou dole a pečte 4 až 5 minút dozlatista. Otočte a opekajte z druhej strany 1 minútu a potom vyberte.
- Potom paličky opražte, ako najlepšie viete. Robím 3 strany, každá asi 2 minúty. Potom vyberte z panvice.
- Pridajte huby, cibuľu, bobkový list a tymian. Varte 5 minút, kým huby nezezlátnu.
- Pridajte cesnak a miešajte 30 sekúnd. Pridajte múku a varte 1 minútu.
- Pridajte víno a kuracie vývar a miešajte.
- Vráťte kura späť do omáčky kožou hore.
- Akonáhle dôjde k varu, upravte teplotu tak, aby neustále bublala. Prikryjeme pokrievkou a dusíme 10 minút.
- Odoberte pokrievku a nechajte ďalších 20 minút variť.
- Kurča vyberte na tanier. Pridajte smotanu a premiešajte a podľa potreby pridajte ďalšiu soľ.
- Vráťte kurča do omáčky a potom stiahnite zo sporáka. Posypeme petržlenovou vňaťou a podávajte! Tradične sa podáva so zemiakovou kašou alebo ryžou. Ideálne aj s krátkymi cestovinami, ako sú penne, zitie alebo makaróny.