Francúzsky cibuľový koláč

Francúzsky cibuľový koláč

Jednoduchá príprava a lahodná chuť sú pri tomto slanom pokrme prvoradé. Môže to byť pokojne aj hlavné jedlo, alebo len popoludňajšia desiata. Recept je inšpirovaný Stredozemným morom.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1/2 kocky studeného nesoleného masla
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1/4 lyžičky soli
  • 3 polievkové lyžice studenej vody

Na náplň:

  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/4 hrnčeka vody
  • 4 veľké cibule nakrájané na tenké plátky
  • 1 lyžička morskej soli
  • 2 rozšľahané vajcia
  • 1 vrchovatá lyžica dijonskej horčice
  • Na ozdobu:
  • 5–6 vetvička tymiánu
  • 6–8 olív

Postup:

  • Maslo nakrájame na malé kúsky, dáme do nádoby kuchynského robota, prisypeme múku so soľou a zhruba desaťkrát rozmixujeme stlačením pulzného tlačidla.
  • Pridáme vodu a znova 10x zapulzujeme, aby sa vytvorila textúra podobná kukuričnej múke.
  • Zmes preložíme na čistú pracovnú plochu a začneme postupne spracovávať rukami, kým sa všetko nespojí v cesto, z ktorého utvoríme guľu, zakryjeme voskovým papierom a dáme na 30 minút vychladiť do chladničky.
  • Koláčovú formu vyložíme papierom na pečenie a vyberieme cesto z chladničky.
  • Cesto dáme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na veľkosť formy, vložíme dovnútra a prsty vytvarujeme okolo okrajov. Na niekoľkých miestach cesto prepichneme vidličkou a dáme na 2 hodiny do chladničky.
  • Po dvoch hodinách si predhrejeme rúru na 200 stupňov a prikryjeme cesto vo forme papierom na pečenie, nasypeme do nej sušené fazule a dáme piecť do strednej časti rúry na 10 minút.
  • Potom odstránime fazuľu aj s papierom a necháme ešte ďalších 5 – 10 minút piecť. Medzitým si pripravíme náplň.
  • Na panvici zohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu, soľ a vodu. Restujeme za občasného miešania na miernom ohni zhruba 30 minút.
  • Cibuľu preložíme do misy a odložíme zatiaľ bokom, aby vychladla. Potom cibuľu precedíme, aby sa zbavila prebytočnej tekutiny a zmiešame s rozšľahanými vajcami.
  • Predpečené cesto vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a potom ho potrieme dijonskou horčicou. Rozprestrieme naň rovnomerne cibuľovú zmes a ozdobíme tymianom s olivami.
  • Vložíme do rúry a pečieme cca 30-40 minút na 180 stupňov, až kým nebude okraj koláča zlatisto hnedý.
  • Hotové vyberieme z rúry, necháme vychladnúť na izbovú teplotu a môžeme nakrájať na kúsky a podávať.
Recept na lahodný provensálsky francúzsky koláč z cibule.
Zdroj: https://www.panningtheglobe.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.