Francúzsky Croquembouche

Francúzsky Croquembouche

Najobľúbenejšia torta, ktorá sa podáva na francúzskych svadbách. Postup je jeden z tých zložitejších, a preto by sme ho odporučili skôr skúsenejším a zručnejším kuchárom a cukrárom, ktorí sú v kuchyni ako doma.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 185 g hladkej múky
  2. 175 g masla (nakrájaného na kúsky)
  3. 6 vajec

Na krém

  1. 9 žĺtkov
  2. 150 g práškového cukru
  3. 50 g hladkej múky
  4. nastrúhaná kôry z 2 citrónov
  5. 4 lyžice citrónovej šťavy
  6. 500 ml plnotučného mlieka
  7. 7 lyžíc citrónového likéru alebo likéru s pomarančovou príchuťou

Na ozdobu

  1. 400 g bielej čokolády
  2. 200 g práškového cukru
  3. 175 g pocukrovaných mandlí

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov
  2. 3 veľké plechy na pečenie zľahka vytrieme maslom
  3. Maslo dáme do hrnca so 450 ml vody a pomaly zahrievame, kým sa maslo nerozpustí
  4. Potom maslo privedieme do varu a pridáme naraz preosiatu múku
  5. Miešame tak dlho, kým nevznikne guľa z masla
  6. Tú necháme 5 minút chladnúť
  7. Po troškách k nej začneme zašľahávať vajcia (možno nebudú potrebné všetky)
  8. Dobre všetko premiešame, pokiaľ zmes nie je lesklá a prepojená
  9. Zmes dáme do cukrárskeho vrecúška
  10. Na pripravené plechy začneme tvarovať kolieska s priemerom 2 centimetrov
  11. Medzi kolieskami necháme priestor, aby sa mali kam zväčšovať.
  12. Mali by sme vytvoriť približne 75 koliesok
  13. V rúre ich pečieme 25 minút
  14. Kolieska sa musia zdvihnúť a zozlatnúť
  15. Keď sú veterníčky upečené, na boku každého urobíme malý 1 centimetrový zárez, aby mohla unikať para
  16. A vrátime späť do rúry na ďalších 5 minút, aby uschli
  17. Potom vyberieme na mriežku nech úplne vychladnú
  18. Na krém zmiešame žĺtky, cukor, múku, kôru a šťavu a citrónu
  19. Vyšľaháme si hladký krém
  20. Vo veľkom hrnci privedieme do varu mlieko
  21. Keď sa mlieko začne variť, ihneď prilejeme vaječnú zmes a dobre miešame
  22. Znížime na strednú teplotu a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne
  23. Vmiešame likér a necháme krém úplne vychladnúť
  24. Upečené veterníčka plníme citrónovým krémom v cukrárskom vrecku
  25. Čokoládu si rozpustíme na vodnom kúpeli a zložíme
  26. Urobíme si základné poschodie z niekoľkých veterníčkov
  27. Na ich vršky dáme čokoládu, ktorá nám bude slúžiť ako lepidlo
  28. Než pristúpime k ďalším vrstvám, musíme sa uistiť, že je každý bochník pevne zaistený na svojom mieste
  29. Veterníčky vrstvíme ako pyramídu
  30. Pyramídu z veterníčkov necháme oddýchnuť cez noc na chladnom mieste
  31. Na sirup pridáme 100 g cukru do hrnca s 5 lyžicami vody a jemne zahrievame a pomaly miešame
  32. Cukor sa musí rozpustiť, aby vznikol sladký sirup
  33. Sirup privedieme do varu a varíme 4 – 6 minút, aby zozlatol
  34. Pomocou lyžičky karamelom pokvapkáme veterníkovú pyramídu a poprášte práškovým cukrom

Nezabudnite na tradičné svadobné figúrky znázorňujúce novomanželov, ktoré na vŕšku torty nesmú chýbať.

Pyramída urobená z veterníčkov a ozdobená ako svadobná torta.
Zdroj: brides.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.