Najobľúbenejšia torta, ktorá sa podáva na francúzskych svadbách. Postup je jeden z tých zložitejších, a preto by sme ho odporučili skôr skúsenejším a zručnejším kuchárom a cukrárom, ktorí sú v kuchyni ako doma.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 185 g hladkej múky
- 175 g masla (nakrájaného na kúsky)
- 6 vajec
Na krém
- 9 žĺtkov
- 150 g práškového cukru
- 50 g hladkej múky
- nastrúhaná kôry z 2 citrónov
- 4 lyžice citrónovej šťavy
- 500 ml plnotučného mlieka
- 7 lyžíc citrónového likéru alebo likéru s pomarančovou príchuťou
Na ozdobu
- 400 g bielej čokolády
- 200 g práškového cukru
- 175 g pocukrovaných mandlí
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov
- 3 veľké plechy na pečenie zľahka vytrieme maslom
- Maslo dáme do hrnca so 450 ml vody a pomaly zahrievame, kým sa maslo nerozpustí
- Potom maslo privedieme do varu a pridáme naraz preosiatu múku
- Miešame tak dlho, kým nevznikne guľa z masla
- Tú necháme 5 minút chladnúť
- Po troškách k nej začneme zašľahávať vajcia (možno nebudú potrebné všetky)
- Dobre všetko premiešame, pokiaľ zmes nie je lesklá a prepojená
- Zmes dáme do cukrárskeho vrecúška
- Na pripravené plechy začneme tvarovať kolieska s priemerom 2 centimetrov
- Medzi kolieskami necháme priestor, aby sa mali kam zväčšovať.
- Mali by sme vytvoriť približne 75 koliesok
- V rúre ich pečieme 25 minút
- Kolieska sa musia zdvihnúť a zozlatnúť
- Keď sú veterníčky upečené, na boku každého urobíme malý 1 centimetrový zárez, aby mohla unikať para
- A vrátime späť do rúry na ďalších 5 minút, aby uschli
- Potom vyberieme na mriežku nech úplne vychladnú
- Na krém zmiešame žĺtky, cukor, múku, kôru a šťavu a citrónu
- Vyšľaháme si hladký krém
- Vo veľkom hrnci privedieme do varu mlieko
- Keď sa mlieko začne variť, ihneď prilejeme vaječnú zmes a dobre miešame
- Znížime na strednú teplotu a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne
- Vmiešame likér a necháme krém úplne vychladnúť
- Upečené veterníčka plníme citrónovým krémom v cukrárskom vrecku
- Čokoládu si rozpustíme na vodnom kúpeli a zložíme
- Urobíme si základné poschodie z niekoľkých veterníčkov
- Na ich vršky dáme čokoládu, ktorá nám bude slúžiť ako lepidlo
- Než pristúpime k ďalším vrstvám, musíme sa uistiť, že je každý bochník pevne zaistený na svojom mieste
- Veterníčky vrstvíme ako pyramídu
- Pyramídu z veterníčkov necháme oddýchnuť cez noc na chladnom mieste
- Na sirup pridáme 100 g cukru do hrnca s 5 lyžicami vody a jemne zahrievame a pomaly miešame
- Cukor sa musí rozpustiť, aby vznikol sladký sirup
- Sirup privedieme do varu a varíme 4 – 6 minút, aby zozlatol
- Pomocou lyžičky karamelom pokvapkáme veterníkovú pyramídu a poprášte práškovým cukrom
Nezabudnite na tradičné svadobné figúrky znázorňujúce novomanželov, ktoré na vŕšku torty nesmú chýbať.