Určite poznáte francúzske koláče a spájky. Kto milujete sladké pochúťky, ochutnajte tento koláč z hrušiek. Máme pre vás aj návod na Crème Fraîche. A ak sa vám do toho nechce, postačí trocha zmrzliny alebo šľahačka.
Ingrediencie:
- ½ hrnčeka zmäknutého masla
- 1 hrnček cukru krupica
- 2 vajcia izbovej teploty
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 a ⅓ hrnčeka múky – hladká a polohrubá (50:50)
- 1 a ¼ lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
- ½ hrnčeka kyslej smotany
Na náplň:
- 3 hrušky
Na posypanie:
- ¼ hrnčeka cukru krupica
- mandľové plátky (kto chce)
Postup:
- Hrušky si olúpte alebo nechajte so šupkou, prekrojte vertikálne na polovice, vyberte jadrovník.
- Poloviny hrušiek potom nakrájajte na vertikálne plátky s hrúbkou asi 0,5 cm.
- Na pečenie je ideálne zvoliť tortovú formu s veľkosťou zhruba 25 cm.
- Formu si vymažte maslom a vysypte múkou.
- Na dno formy vyskladajte plátky hrušiek do vejára okolo okrajov dna.
- Prostriedok nechajte voľný.
- Nachystajte si cesto. Vo veľkej mise zmiešajte maslo a 1 hrnček cukru a vyšľahajte do hladkej, bielej peny (trvá to asi 5 minút).
- Pridajte vajíčka jedno po druhom, medzitým šľahajte.
- Pridajte vanilku, premiešajte.
- V inej mise si zmiešajte múky s práškom do pečiva a solí.
- Po častiach primiešavajte múčnu zmes do maslového cesta striedavo s kyslou smotanou.
- Hotové cesto nalejte na hrušky a rozotrite.
- Nedeste sa, že je cesta málo, normálne sotva pokryje hrušky.
- Posypte ¼ hrnčeka cukru a mandľovými lupienkami.
- Pečte po dobu 35-40 minút na 175 °C.
- Po upečení nechajte schladiť.
- Najlepšie chutí teplý s crème Fraîche.