Francúzsky hruškový koláč s mandľami

Francúzsky hruškový koláč s mandľami

Určite poznáte francúzske koláče a spájky. Kto milujete sladké pochúťky, ochutnajte tento koláč z hrušiek. Máme pre vás aj návod na Crème Fraîche. A ak sa vám do toho nechce, postačí trocha zmrzliny alebo šľahačka.

Ingrediencie:

  • ½ hrnčeka zmäknutého masla
  • 1 hrnček cukru krupica
  • 2 vajcia izbovej teploty
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 a ⅓ hrnčeka múky – hladká a polohrubá (50:50)
  • 1 a ¼ lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • ½ hrnčeka kyslej smotany

Na náplň:

  • 3 hrušky

Na posypanie:

  • ¼ hrnčeka cukru krupica
  • mandľové plátky (kto chce)

Postup:

  • Hrušky si olúpte alebo nechajte so šupkou, prekrojte vertikálne na polovice, vyberte jadrovník.
  • Poloviny hrušiek potom nakrájajte na vertikálne plátky s hrúbkou asi 0,5 cm.
  • Na pečenie je ideálne zvoliť tortovú formu s veľkosťou zhruba 25 cm.
  • Formu si vymažte maslom a vysypte múkou.
  • Na dno formy vyskladajte plátky hrušiek do vejára okolo okrajov dna.
  • Prostriedok nechajte voľný.
  • Nachystajte si cesto. Vo veľkej mise zmiešajte maslo a 1 hrnček cukru a vyšľahajte do hladkej, bielej peny (trvá to asi 5 minút).
  • Pridajte vajíčka jedno po druhom, medzitým šľahajte.
  • Pridajte vanilku, premiešajte.
  • V inej mise si zmiešajte múky s práškom do pečiva a solí.
  • Po častiach primiešavajte múčnu zmes do maslového cesta striedavo s kyslou smotanou.
  • Hotové cesto nalejte na hrušky a rozotrite.
  • Nedeste sa, že je cesta málo, normálne sotva pokryje hrušky.
  • Posypte ¼ hrnčeka cukru a mandľovými lupienkami.
  • Pečte po dobu 35-40 minút na 175 °C.
  • Po upečení nechajte schladiť.
  • Najlepšie chutí teplý s crème Fraîche.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.