Tento dezert je francúzskou delikatesou zloženou z dvoch plátov chrumkavého lístkového cesta, ktoré medzi sebou ukrýva bohatú vrstvu toho najlepšieho vanilkového pudingu, ktorý ste kedy ochutnali. Po celom svete existuje mnoho podobných sladkostí, ale na tento dezert len tak nezabudnete!
Čo budeme potrebovať
- 2 listy lístkového cesta
- 3 bielky
- 3 žĺtky
- 800 ml plnotučného mlieka
- 250 g kryštálového cukru
- 80 g kukuričného škrobu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 40 g masla nakrájaného na kocky
- Múčkový cukor na posypanie
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Plátky lístkového cesta rozložíme na plechy na pečenie vyložené papierom na pečenie a vršky oboch plátov poprepichujeme vidličkou
- Vložíme ich do rúry a pečieme asi 20 až 25 minút, kým nebudú zlatisto hnedé a chrumkavé
- Cesto vyberieme z rúry a necháme ho vychladnúť
- Dno a boky formy približne rovnako veľké alebo o niečo väčšie formy, než je naše upečené cesto z lístkového cesta, vyložíme papierom na pečenie
- Na dno položíme jeden vychladnutý plát lístkového cesta
- Pomocou noža nakrájame druhý plát lístkového cesta na 8 obdĺžnikov alebo 16 štvorcov
- Nakrájané obdĺžniky/štvorce necháme v rovnakom usporiadaní a dáme bokom
- V mise elektrického mixéra ušľaháme bielky, kým sa nevytvoria mäkké špičky
- Pridáme 100 gramov cukru a pokračujeme v šľahaní, kým nám nevznikne hustý a lesklý sneh
- Vyšľahaný sneh dáme bokom
- Vo veľkom hrnci si ušľaháme žĺtky a pomaly pridávame mlieko, kým nám nevznikne hladká textúra a zmes
- Pridáme zvyšných 150 gramov cukru a kukuričného škrobu a znova šľaháme zmes do hladka
- A strednú teplotu si tento hrniec zahrejeme a za stáleho šľahania varíme asi 10 až 15 minút, kým nie je zmes veľmi hustá
- Hrniec odstránime z platne a zašľaháme vanilku a maslo, kým nám nevznikne hladký a krémový puding
- V niekoľkých várkach do horúceho pudingu pridávame vyšľahaný sneh a miešame, kým nemáme celistvý puding
- Na upečené cesto nalejeme puding a povrch uhladíme
- Navrch položíme nakrájané kúsky druhého plátu lístkového cesta
- Takto zostavený dezert krémeša vložíme do chladničky a chladíme ho aspoň 2 až 3 hodiny, aby úplne stuhol
- Pred podávaním vršok dezertu bohato poprášime práškovým cukrom a potom podávame
Na krájanie je najlepšie použiť super ostrý vrúbkovaný nôž namočený v horúcej vode a potom jemným pilovaním sa prerezávať cez vrstvy dezertu.